Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Fotografe Mason Weaver (Brie Larson) en junglegids Thomas Conrad (Tom Hiddleston) in ’Kong: Skull Island’.
Fotografe Mason Weaver (Brie Larson) en junglegids Thomas Conrad (Tom Hiddleston) in ’Kong: Skull Island’.
Foto: Courtesy Warner Bros. Entertainment Inc.

Flimrecensie: ‘Kong: Skull Island’

Thuiswedstrijd voor titelheld

09 MRT 2017

King Kong is in Skull Island niet alleen groter dan ooit, hij speelt voor de verandering ook een thuiswedstrijd. Regisseur Jordan Vogt-Roberts situeert zijn filmvertelling in de vroege jaren 70, als cartografen met hulp van satellieten de laatste onbekende stukjes aarde in kaart proberen te brengen.

Foto: Chuck Zlotnick
Filmgegevens
Titel Kong: Skull Island
Regisseur J. Vogt-Roberts
Productiejaar 2017
Genre Avontuur
Hoofdrolspelers []
Rating full star full star full star full star

John Goodman weet als lid van de geheime overheidsdienst Monarch een plek te bemachtigen op zo’n karteringsmissie. Een helikoptersquadron onder bevel van Preston Packard (Samuel L. Jackson) - net terug uit de recent geëindigde Vietnamoorlog - haakt aan voor transport en ondersteuning van deze expeditie naar Skull Island. Ook fotojournaliste Mason Weaver (Brie Larson) en de Britse junglegids James Conrad (Tom Hiddleston) maken om uiteenlopende deel uit van het clubje dat het eiland in de Stille Oceaan met noodlottige gevolgen zal gaan verkennen. Ze betreden daarbij de natuurlijke habitat van de reusachtige monsteraap Kong, die al snel verstoord wat heli’s uit de lucht mept.

Het eiland blijkt naast Kong nog een heel stel andere monsterlijke creaturen te herbergen. De expeditieleden die de eerste confrontaties met deze plaatselijke fauna weten te overleven, lopen op zeker moment Hank Marlow (John C. Reilly) tegen het lijf, die in WOII als jachtvlieger op Skull Island crashte en sindsdien tussen de inlanders leeft. Zijn schets van het ecosysteem en de rol die de reuzenaap daarin vervult, kan de op wraak beluste Packard niet overtuigen. Intussen komen Weaver en Conrad tot andere inzichten in deze spectaculaire monsterfilm, die zichzelf goddank niet al te serieus neemt.

Kong: Skull Island knipoogt niet alleen aan de originele King Kong-film uit 1933, maar ook naar Coppolla’s Apocalypse now (1979) en Spielbergs The lost world: Jurassic Park (1997). De reusachtige digitale incarnatie van Kong vormt intussen als mysterieuze oerkracht het onbetwiste middelpunt van de film, wat z’n menselijke tegenspelers voor een deel tot inwisselbare figuranten reduceert. Toch doet dat maar weinig af aan de lol die dit gelikte popcorn-avontuur biedt.

Marco Wijers

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.0 °C
ZO4
Beurs AEX
AEX 521.13
+ / - -0.15%