Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Onfrisse internaatspratijken in ’ The day will come’, onder toeziend oog van lerares Sofie Gråbøl (l.) en opzichter Lars Mikkelsen (r.).
Onfrisse internaatspratijken in ’ The day will come’, onder toeziend oog van lerares Sofie Gråbøl (l.) en opzichter Lars Mikkelsen (r.).

Filmrecensie: The day will come

Kwaadaardige kostschool

16 MRT 2017

Misschien kunt u zich Matilda nog herinneren, Roald Dahls populaire kinderboek over een engel van een kind met een hels gezin en een nog helsere school. Stelt u zich nu eens datzelfde verhaal voor zonder de vrolijke, magische sfeer.

Filmgegevens
Titel The day will come
Regisseur Jesper W. Nielsen
Productiejaar 2017
Genre Drama
Hoofdrolspelers [Albert Rudbeck Lindhart, Harald Kaiser Hermann, Lars Mikkelsen]
Rating full star full star full star

In het grauwe The day will come krijgen kinderen non-stop mentale en fysieke martelingen te verduren, onder het mom van een stevige opvoeding.

Regisseur Jesper W. Nielsen situeert zijn film in de jaren 60, toen Deense internaten met harde hand werden geregeerd door mensen die zich niets aantrokken van de afschaffing van lijfstraffen. De broertjes Erik en Elmer kunnen niet meer door hun doodzieke moeder worden verzorgd en moeten daarom ook aan zo’n kwaadaardige kostschool geloven. Plast de kleine Elmer in zijn bed, dan moet hij in zijn onderbroek de lakens laten droogwapperen, ook al is het hartje winter. Later blijkt dat nog maar een milde straf. Op het internaat loopt een leraar rond die ‘s nachts kinderen uit bed plukt en meeneemt naar zijn kantoortje. De tirannieke schoolleider houdt intussen de schijn op tegen ouders en controleurs.

Oud-leerlingen van dit soort internaten hebben nog altijd psychische klachten, leert een tekst de kijker als The day will come is afgelopen. Die mentale afbrokkeling had best eerder en duidelijker naar voren mogen komen. De twee hoofdpersoontjes snotteren zich een weg door de folteringen, maar lijken er verder niet wezenlijk door te veranderen. Ondanks sterk spel blijft het leed van deze jongens daardoor ook een beetje oppervlakkig.

Fabian Melchers

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 527.37
+ / - -0.21%