Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Vincent TV

Programma's rond crowdfunding zieken

03 APR 2017 Marcel Frost

Op de beurs MIPTV in Cannes worden deze week twee tv-programma's gepresenteerd die inhaken op de diverse crowdfunding-acties van patiënten die in eigen land geen hoop meer op genezing hebben en in het buitenland behandelingen willen ondergaan die niet door hun zorgverzekeraar worden vergoed.

,,Wij willen deze mensen in het programma, dat de werktitel draagt Je geld of mijn leven, een platform geven om het benodigde geld bijeen te krijgen, met hulp van een bekende Nederlander die als ambassadeur optreedt voor een mogelijk reddende operatie in het buitenland", vertelt producent Vincent ter Voert van Vincent TV (maker van onder meer Mr. Frank Visser doet uitspraak en Kitchen Impossible).

EndemolShine heeft een vergelijkbaar format ontwikkeld: You never walk alone staat eveneens stil bij mensen die in Nederland zijn uitbehandeld en voor wie door familie en vrienden geld wordt ingezameld om hen elders te laten helpen.

Iris Boelhouwer van EndemolShine Nederland houdt het op toeval dat de programma's nagenoeg tegelijkertijd zijn bedacht en Ter Voert deelt die visie. ,,Meerdere tv-makers reflecteren de tijdgeest." Hij benadrukt: ,,Natuurlijk wordt goed onderzocht of de behandelingen haalbaar zijn en of de patiënten er echt beter van kunnen worden. We willen hen geen valse hoop geven en ook voorkomen dat de donoren worden belazerd. Een spannende vraag die de kijkers moeten beantwoorden is of en zo ja hoeveel zij willen geven. Je confronteert hen eigenlijk met de vraag wat een mensenleven waard is."

Op de vraag of het geld dat zo'n tv-productie kost niet aan dit soort crowdfunding kan worden besteed, antwoordt Ter Voert: ,,Die kosten staan niet verhouding tot wat deze mensen nodig hebben, dat gaat soms echt om tonnen. Daarnaast willen we de kijkers inspireren om aan soortgelijke initiatieven mee te doen, ook wanneer deze niet op tv komen."

Onduidelijk is nog of Je geld of mijn leven of You never walk alone ook daadwerkelijk op de Nederlandse buis komt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%