Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Julie (Elle Fanning), de hartsvriendin van hoofdpersoon Jamie in ’20th Century women’, bespreekt ook haar sekssores met hem.
Julie (Elle Fanning), de hartsvriendin van hoofdpersoon Jamie in ’20th Century women’, bespreekt ook haar sekssores met hem.

Filmrecensie: ’20th Century women’

mooi doorvoeld vrouwenportret

20 APR 2017

Een kind klaarmaken voor de grote wereld valt niet mee, zeker als je twijfelt over je eigen plek. In 20th Century women begint gescheiden moeder Dorothea zich te realiseren dat ze haar vijftienjarige zoon Jamie in haar eentje misschien niet genoeg te bieden heeft. Gelukkig hebben ze in het vrijmoedige Santa Barbara van 1979 genoeg andere mensen om zich heen.

Filmgegevens
Titel 20th century women
Regisseur Mike Mills
Productiejaar 2017
Genre Drama
Hoofdrolspelers [Annette Bening, Greta Gerwig, Elle Fanning]
Rating full star full star full star full star

Naar een mannelijk rolmodel lijkt de gevoelige Jamie niet zozeer op zoek te zijn. De jongen trekt graag op met zijn hartsvriendin Julie, die regelmatig ’s nachts zijn slaapkamer binnenkruipt en openlijk haar seksproblemen bespreekt. Ook brengt hij graag tijd door met huurster Abbie. Al kan Jamie moeilijk meepraten over haar verwijderde baarmoeder of over de klusjesman waar ze een beetje mee aanrommelt. Deze vrouwen tobben zelf net zo hard als Dorothea (Annette Bening op haar best), ieder op hun eigen manier. Soms grappig, soms triest, maar geen moment sentimenteel.

Een plot is er nauwelijks te vinden in dit warmbloedige drama van Mike Mills (Beginners). Sterker nog, doordat voice-overs van ieder personage kunnen komen en niemand in deze film een duidelijk doel heeft, lijkt 20th Century women aanvankelijk stuurloos door te kabbelen. Maar juist dat biedt de ruimte voor rake observaties over de vertwijfeling bij opvoeding, liefde en het vinden van je eigen weg. Zulke grote universele thema’s komen in de kleinste momentjes naar voren. En geven zo een ongedwongen, volkomen oprechte blik op het leven.

F.M.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%