Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Mae Holland (Emma Watson) prijst zich rijk met haar nieuwe baan bij internetgigant The Circle, maar ontdekt al snel de keerzijde van totale transparantie
Mae Holland (Emma Watson) prijst zich rijk met haar nieuwe baan bij internetgigant The Circle, maar ontdekt al snel de keerzijde van totale transparantie

Filmrecensie: ’The Circle’

Zeg maar dag tegen uw privacy

10 MEI 2017

’Weten is goed. Maar alles weten is beter. Want transparantie is de puurste vorm van democratie.’ Aldus Eamon Bailey, CEO van het populaire techbedrijf The Circle dat veel wegheeft van Apple, Google en Facebook ineen. Mae Holland is dan ook apetrots als zij bij deze internetgigant mag komen werken. Ze wordt een virale sensatie als Bailey Mae vraagt haar hele leven met alle Cirkelers te delen. Maar als er door haar handelen een dode valt, begint Mae te twijfelen aan de revolutionaire ideeën van haar werkgever.

Filmgegevens
Titel The Circle
Regisseur James Ponsoldt
Productiejaar 2017
Genre Drama, thriller
Hoofdrolspelers []
Rating full star full star full star half star

The circle is de verfilming van de bestseller die Dave Eggers in 2013 publiceerde. Een snelle Hollywood-bewerking was gewenst, wilden Eggers’ even visionaire als gevaarlijke toekomstvoorspellingen niet worden ingehaald door de voortschrijdende technologie.

En inderdaad: smulde iedereen eerst nog van huismoeder Candace Payne met haar Chewbacca-masker, recentelijk was de wereld getuige van de eerste Facebook-moord. Geen wonder dat deze tech-thriller aanvankelijk wegkijkt een peperdure haastklus met een fantasieloos script (geschreven door Eggers zelf) en flets acteerwerk van hoofdrolspelers Tom Hanks en Emma Watson.

Toch boeit de film, mede dankzij de realistische en dualistische thematiek die wordt geserveerd.

„Door alles te delen zijn terroristen straks kansloos en kunnen ziektes worden genezen”, oreert Bailey, wijzend naar Mae’s doodzieke vader (de laatste rol van de onlangs overleden Bill Paxton). Maar Mae zelf ondervindt dat alles delen ook het verlies van privacy en autonomie betekent. U denkt dat het niet zo vaart zal lopen met deze Orwelliaanse Big Brother-theorie? Boek en film laten zien: u zit er al jaren middenin!

Eric le Duc

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.2 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%