Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Charlotte le Bon en Oscar Isaac als Armeense vluchtelingen in ’The promise’.
Charlotte le Bon en Oscar Isaac als Armeense vluchtelingen in ’The promise’.

Filmrecensie: ’The promise’

Genocide op soapniveau

15 JUN 2017

Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog in het Ottomaanse Rijk kampt jonge apotheker Michael (Oscar Isaac) zo met zijn eigen sores. Hij zou graag medicijnen studeren maar daar heeft zijn familie geen geld voor.

Filmgegevens
Titel The promise
Regisseur Terry George
Productiejaar 2017
Genre Historisch drama
Hoofdrolspelers []
Rating full star full star half star

En dus verlooft hij zich met een meisje uit zijn dorp om vervolgens met de bruidsschat naar de uni in Constantinopel te trekken. Op een muildier, weemoedig achteromkijkend naar zijn dorp maar al snel met ogen op stokjes in de grote stad.

Het zijn dit soort tenenkrommende clichés – Oscar Isaacs melodramatische spel had niet misstaan in de begindagen van Goede tijden, slechte tijden – die van de film een dure soap maken. Dat de reeds aan een ander beloofde Michael direct valt voor de mooie Ana (Charlotte le Bon), die op haar beurt al een relatie heeft met een Amerikaanse journalist (gespeeld door Christian Bale) past dan ook perfect.

Ondanks de romantische sof weet de film toch te ontroeren met een beladen geschiedenisles over de Armeense genocide. Aan het begin van de oorlog wordt aangevangen met deze grootschalige etnische zuivering, die Turkije tot op de dag van vandaag ontkent. Mannen worden vermoord of werken zich onder dwang dood. En vrouwen, kinderen en bejaarden, waaronder familie van Michael, worden afgevoerd per trein of op dodenmars gestuurd door de woestijn.

Gezien dit beladen onderwerp is het des te verdrietiger dat The promise geen goede film is geworden. Steracteurs Christian Bale en Jean Reno (kort te zien als Frans marineofficier) kunnen er evenmin als Nederlands lichtpuntje Marwan Kenzari (als bevriend geneeskundestudent) voor zorgen dat de belofte van deze megaproductie naar behoren wordt waar gemaakt.

Tisha Eetgerink

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%