Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
The Colonel (Woody Harrelson) is een fanatieke apenhater met tragisch verhaal in  War for the Planet of the Apes .
The Colonel (Woody Harrelson) is een fanatieke apenhater met tragisch verhaal in War for the Planet of the Apes .

Filmrecensie: ’War for the Planet of the Apes’

Wraakzucht vertroebelt apenblik

13 JUL 2017

Niets menselijks blijkt Caesar vreemd. Als hij zware persoonlijke verliezen lijdt in de door hem nooit gewilde oorlog tussen apen en mensen, valt hij in War for the Planet of the Apes ten prooi aan dezelfde wraakzucht die hij eerder zijn soortgenoot Koba verweet. Daar zal hij zichzelf eerst van moeten verlossen, voor hij zijn volk naar het Beloofde Land kan leiden.

Filmgegevens
Titel War for the Planet of the Apes
Regisseur Matt Reeves
Productiejaar 2017
Genre Sciencefiction, drama, actie
Hoofdrolspelers []
Rating full star full star full star half star

In het derde deel van de moderne Planet of the Apes-trilogie ontwikkelt Caesar (Andy Serkis) zich steeds meer tot een mythische figuur. Een Mozes en Messias tegelijk, gehuld in een apenvelletje. Al heeft hij aanvankelijk meer weg van Charles ’Death Wish’ Bronson. Zijn jacht op De Kolonel (Woody Harrelson) -een fanatieke apenhater met het bloed van Caesars geliefden aan zijn handen - vertroebelt daarbij het oordeel van de opper-aap in deze inktzwarte film vol dood en verdoemenis.

Nog mazzel dat de makers wel even knipogen naar het westerngenre en daarnaast een paar nieuwe personages introduceren die voor wat kleur zorgen, Steve Zahn is als voormalige dierentuinbewoner Bad Ape een aanstekelijke side-kick. Intussen illustreert de jonge Amiah Miller met haar rol dat het mensenras in de film ook ingrijpend aan het veranderen is. Zelfs Woody Harrelsons schurk blijkt een man met een tragisch verhaal.

Regisseur Matt Reeves houdt in zijn tweede Planet of the Apes-fllm veel ballen in de lucht, maar laat er ook een paar vallen, vooral als het om de geloofwaardigheid van sommige scènes gaat. Aan Andy Serkis ligt dat echter nooit. Diens sublieme spel, gevangen door een batterij aan motion capture-camera’s, geven zijn harige personage gevoel en gewicht. Waardoor wij als menselijk publiek de wereld toch vooral door Caesars apenogen blijven zien.

M.W.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%