Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Gillian Anderson en Hugh Bonneville in ’Viceroy’s house’ als Edwina en Louis Mountbatten, laatste onderkoning van Brits-Indië.
Gillian Anderson en Hugh Bonneville in ’Viceroy’s house’ als Edwina en Louis Mountbatten, laatste onderkoning van Brits-Indië.

Filmrecensie: ’Viceroy’s house’

De Britse geschiedenis á la Bollywood

13 JUL 2017

Het lijkt zo’n sprookje voor Lord Mountbatten (Hugh Bonneville) en zijn echtgenote Edwina (Gillian Anderson) om een tijd naar Brits-Indië te gaan, stukje exotisch thuis ver weg van Londen. In 1947 loopt de Britse heerschappij er ten einde en als laatste onderkoning moet Mountbatten de kolonie helpen op weg naar onafhankelijkheid.

Filmgegevens
Titel Viceroy’s house
Regisseur Gurinder Chadha
Productiejaar 2017
Genre Historisch drama
Hoofdrolspelers []
Rating full star full star half star

Niet alleen het klimaat is wennen voor de chique afgezanten in hun keurig gesteven kledij, ook de ongelijkheid onder de bevolking is een zorg en merkbaar tot in het koloniale paleis. Met het machtsvacuüm dat groeit naarmate Engeland zich terugtrekt, groeit ook het geweld tussen hindoes, moslims en sikhs.

Te midden van al dit religieuze tumult proberen Jeet (Manish Dayal), een jonge hindoebediende en Aalia (Huma Qureshi), een moslimmeisje dat in het paleis werkt, niet van hun roze wolk te tuimelen. Gurinder Chadha, bekend van feel good-film Bend it like Beckham, tracht haar drama met dit zoetsappige liefdeslijntje wat menselijker en minder historisch te maken. Het verhaal van de onfortuinlijke geliefden vindt echter nauwelijks aansluiting met het, veel interessantere, politieke verhaal van de Mountbattens en de splitsing van India en Pakistan.

Net als in Downton abbey speelt Hugh Bonneville de perfecte aristocraat: onberispelijk maar met oog voor de toestand buiten zijn elitaire bubbel. Ook Gillian Anderson wordt met de jaren alleen maar sterker in het spelen van veelal geëmancipeerde vrouwenrollen. Viceroy’s house was stukken fijner geweest als het leeuwendeel aan deze twee was gegund in plaats van aan een banaal gefabriceerde jut en jul.

Tisha Eetgerink

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
W1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%