Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ray (Ben Mendelsohn) wordt ter verantwoording geroepen door de inmiddels volwassen Una (Rooney Mara).
Ray (Ben Mendelsohn) wordt ter verantwoording geroepen door de inmiddels volwassen Una (Rooney Mara).
Foto: Splendid Film

Filmrecensie: ’Una’

Een moreel mijnenveld

13 JUL 2017

Leed buurman Ray (Ben Mendelsohn) aan kuikentjeskoorts? Of viel hij niet specifiek op jonge meisjes, maar wel op de 13-jarige Una (jong talent Ruby Stokes)? Dat is een van de prangende vragen in Una, een verfilming van David Harrowers toneelstuk Blackbird. Ook op het witte doek blijven simpele antwoorden daarbij uit.

Filmgegevens
Titel Una
Regisseur Benedict Andrews
Productiejaar 2017
Genre Drama
Hoofdrolspelers []
Rating full star full star full star half star

Zeker is wel dat hun ongepaste relatie hen allebei weinig geluk heeft gebracht. Haar leven kwam min of meer tot stilstand, hij belandde voor kindermisbruik in de bak. Inmiddels volwassen – en met indringende intensiteit gespeeld door Rooney Mara - woont Una nog altijd met haar moeder in hetzelfde huis. Als zij in de krant een foto ontdekt van Ray, besluit zij hem op te zoeken op zijn werk, een magazijn waar hij onder een nieuwe naam werkt als leidinggevende. Om hem daar te confronteren met haar emotionele littekens.

Theaterregisseur Benedict Andrews begeeft zich met zijn filmdebuut in een moreel mijnenveld. Voor de hand liggend is immers dat Ray hier de dader is en Una het slachtoffer. Misschien blijft dat ook wel de enige mogelijke conclusie, al voelt het feit dat de film daarover toch twijfel weet te zaaien bepaald ongemakkelijk. Intussen had Andrews een subplot over een op handen zijnde reorganisatie bij Rays werkgever beter achterwege kunnen laten. Dat leidt enkel af van waar het in Una werkelijk om draait: twee mensen die struikelen over de brokstokken van hun verleden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%