Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Véro Tshanda Beya als trotse en doortastende moeder in ’Félicité’.
Véro Tshanda Beya als trotse en doortastende moeder in ’Félicité’.

Filmrecensie:’Félicité’

Betalen of amputeren

07 SEP 2017

Enkele jaren terug kreeg een neefje van de Frans-Senegalese regisseur Alain Gomis een ongeluk. Door inadequate en onbetaalbare medische zorg in Senegal verloor het joch daarbij een been. Het drama inspireerde de cineast tot het maken van Félicité, waarin het titelpersonage in metropool Kinshasa haar geld verdient als zangeres in een bar. Als haar zoontje op een dag wordt aangereden, is zij de wanhoop nabij. „Opereren kan, maar alleen als u eerst één miljoen Congolese franc betaalt”, zegt de chirurg in het ziekenhuis.

Filmgegevens
Titel Félicité
Regisseur Alain Gomis
Productiejaar 2017
Genre film, drama
Hoofdrolspelers []
Rating full star full star half star

Nieuwkomer Véro Tshanda Beya maakt indruk als de trotse en doortastende moeder die vervolgens bij buren, collega’s en familie op zoek gaat naar donaties. Maar halverwege begint de film te slingeren. Waarom wisselt Gomis van perspectief en volgt hij dan opeens Tabu (Papi Mpaka), de bevriende en stevig drinkende klusjesman van Félicité? Wat betekenen de vervreemdende, nachtelijke droomsequenties van de uitgeputte moeder? En dan zijn er ook nog de korte shots waarin we plots het Symfonieorkest van Kinshasa zien optreden.

Het zijn artistieke noodgrepen die de vierde speelfilm van Gomis laten ontsporen. Want jammer genoeg ontaardt zijn krachtig bedoelde pamflet tegen de sociaal-maatschappelijke ellende uiteindelijk in een zwabberende en onbevredigende karakterschets.

Eric le Duc

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.65
+ / - 0.0%