Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Filmrecensie: ’It’

Slecht nieuws voor clowns

07 SEP 2017

Goedwillende feestclowns mogen vertwijfeld gaan handenwringen: Stephen Kings It - het boek dat hen een slechte naam bezorgde - is opnieuw verfilmd. Na de gelijknamige tv-verfilming uit 1990 met Tim Curry als de demonische clown Pennywise, trekt nu Bill Skarsgård diens flapschoenen aan.

Filmgegevens
Titel It
Regisseur Andy Muschietti
Productiejaar 2017
Genre film, horror, avontuur
Hoofdrolspelers []
Rating full star full star full star

In de nieuwe bioscoopbewerking neemt regisseur Andy Muschietti (Mama) ons direct mee naar het Amerikaanse stadje Derry, waar met een zekere regelmaat kinderen spoorloos raken. Ook het broertje van Ben (Jaeden Lieberher), die tijdens hevige regenval zijn papieren bootje in een put ziet verdwijnen. Bij zijn pogingen het gevouwen scheepje uit het riool te redden, staart hij recht in het vrolijke gezicht van een clown. Die hem eerst z’n opgeverfde glimlach laat zien. En daarna zijn tanden.

Zowel Kings boek als de miniserie vertelden het verhaal over de verdwijningen die Derry teisteren vanuit de inmiddels volwassen hoofdpersonen, afgewisseld met lange flashbacks.

Nu is het origineel gehalveerd en krijgen we alleen te zien wat de zevenkoppige losers-club rond de 12-jarige Ben allemaal meemaakt. Pennywise speelt daarbij in op hun meest diepgewortelde verlangens en angsten en gebruikt die om hen in de val te lokken.

De Zweedse acteur Bill Skarsgård heeft daarbij zeker charisma, maar maakt als enge clown toch net niet zoveel indruk als zijn beroemde voorganger. Daarnaast voegt deze nieuwe verfilming een flinke scheut tienerromantiek toe aan het verhaal. Dat het perspectief intussen volledig bij de jonge personages blijft liggen, geeft de film als geheel ook iets kinderlijks. Waardoor deze versie van It beter scoort als spannend jeugdavontuur, dan als huiveringwekkende horrorfilm.

Marco Weijers

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%