Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
’The Beguiled’, met onder anderen Kirsten Dunst en Colin Farrell, slaat om in een inktzwart horrorsprookje.
’The Beguiled’, met onder anderen Kirsten Dunst en Colin Farrell, slaat om in een inktzwart horrorsprookje.

Filmrecensie: ’The beguiled’

Hormonen vol op hol

07 SEP 2017

Dat in liefde en oorlog alles is geoorloofd, blijkt maar weer eens in The beguiled. In het Virginia van 1864 woedt de Amerikaanse burgeroorlog nog in alle hevigheid. Als de Noordelijke korporaal John McBurney (Colin Farrell) gewond raakt, wordt hij opgelapt in een Zuidelijk meisjesinternaat. Aanvankelijk is de sfeer er één van wederzijds respect, naastenliefde en zelfs geflirt. Maar als een nachtelijke vrijage uit de hand loopt, leidt McBurney’s aanwezigheid tot jaloezie en verraad.

Filmgegevens
Titel The beguiled
Regisseur Sofia Coppola
Productiejaar 2017
Genre film, drama
Hoofdrolspelers []
Rating full star full star full star half star

In 1971 werd The beguiled – naar de roman van Thomas Cullinan – al verfilmd door Don Siegel die het verhaal vertelde vanuit het perspectief van de soldaat (toen Clint Eastwood). Regisseuse Sofia Coppola komt nu met een feministische herinterpretatie die inzoomt op de vrouwelijke psychologie van directrice Martha (Nicole Kidman), lerares Edwina (Kirsten Dunst) en hun vijf pupillen (onder wie Elle Fanning). Geschoten in aangename herfsttinten kijkt de eerste helft van de film weg als een lichtvoetig Kammerspiel vol geestige dialogen en seksuele ontluiking.

Maar als alle gierende hormonen voor een onverwachte tragedie zorgen, slaat The beguiled om in een inktzwart horrorsprookje. McBurney en de zeven dames betrekken daarin alsnog vijandige stellingen om te overleven. En zo ontpopt dit prikkelende drama zich tot een broeierige kruising van The virgin suicides en Misery. Dat leverde Coppola dit jaar op het filmfestival van Cannes de prijs voor Beste Regie op.

Eric le Duc

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.81
+ / - +0.06%