Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Cirque du Soleil toont ontwikkeling mensheid

06 OKT 2010

AMSTERDAM - Ze zijn er helemaal klaar voor, de 52 artiesten van de show Totem van Cirque du Soleil. Donderdag vindt in Amsterdam de Europese première plaats van de nieuwste voorstelling die volledig in het teken staat van de ontwikkeling van de mens.

Cirque du Soleil heeft zich voor Totem laten inspireren door eeuwenoude scheppingsverhalen. Acrobatische acts, zoals die van een ringentrio, rolschaatsers, voetjongleurs en een trapezeduo, tonen het ontstaan van de mensheid van de oorspronkelijke amfibie tot aan de wens om te kunnen vliegen. Dat gebeurt op een podium in de vorm van een reuzenschildpad, die voor veel oude beschavingen symbool staat voor de oorsprong van het bestaan.

Totem is multimedialer dan vorige voorstellingen, vertelt artistiek directeur Melanie Lalande. Zo is het decor vrijwel helemaal vervangen door projecties. De beelden zijn over de hele wereld gefilmd. Ook de muzikanten hebben een andere plek. Ze moeten nu nog meer inspelen op de acts dan voorheen.

Nederland is na de wereldpremière in Canada het tweede land waar Totem te zien is. De opbouw loopt een paar dagen voor de première op zijn eind en de artiesten zetten tijdens hun training de laatste puntjes op de i. Zo ook de Russische Nikita Moiseev, als 15-jarige de jongste telg van de Cirque-artiesten. Hij is geboren en getogen in het circus. Hij begon op zijn achtste al met trainen. Totem is zijn tweede voorstelling, waarin hij als springer acrobatische toeren in de lucht uithaalt. Moiseev heeft hiermee zijn vader opgevolgd, die hem nu coacht.

De jonge artiest vindt het leven in het circus erg leuk. „Ik kom op veel verschillende plekken. Het is best gek om de jongste te zijn. Mijn vrienden hier zijn dan ook veelal ouder.” De acrobaat gaat naar school op het circusterrein. Later wil hij naar de universiteit. „Ik wil na mijn circuscarrière computerprogrammeur worden. Ik speel namelijk graag games.”

Onder de 21 verschillende nationaliteiten die bij Totem werken, zijn twee Nederlanders: het hoofd van de beveiliging en een van de koks. „Ik wilde de wereld zien; kok kun je namelijk overal zijn”, verklaart Pim Valken zijn keuze voor het circus dertien jaar geleden. Zijn specialiteit is niet alleen Nederlandse kost. „Ik kook ook Indonesisch en dat bevalt de artiesten erg goed. Het Nederlandse eten is minder geliefd, al proberen we vandaag wel zuurkool met rookworst bij ze uit.”

Totem is nog tot begin december te zien in de grote tent bij de Amsterdam ArenA. Daarna trekt het circus door naar Londen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.2 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%