Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Slapen bij de rendierjagers

10 JAN 2011 Thea Detiger

Het idee dat bij jou in de buurt ooit een Vikingschat is begraven, in de 15e eeuw een schip is vergaan, rendierjagers een vuurtje hebben gestookt of de Romeinen goud en wapens hebben geofferd, is voor de meeste mensen fascinerend.

Vergulde zilveren Romeinse helm, gevonden in het Brabantse Helenaveen.
Vergulde zilveren Romeinse helm, gevonden in het Brabantse Helenaveen.
Foto: RMO

Op de vernieuwde afdeling Archeologie van Nederland in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden, die donderdag officieel zal worden geopend door prins Willem-Alexander, worden de belangrijkste opgravingen in ons land in beeld gebracht. Hoewel er zo’n 2000 voorwerpen worden getoond, staat de bewoningsgeschiedenis die we eruit kunnen afleiden centraal. Door het 120 meter lange lint te volgen, dat als een soort tijdlijn door de zalen golft, kan de bezoeker aan de hand van teksten, filmpjes en vitrines 300.000 jaar geschiedenis ervaren. Bij enkele vindplaatsen is het mogelijk vanuit Google Earth in te zoomen op de opgraving en rond te kijken in het verleden. Ook zijn er interactieve ’ontmoetingsplaatsen’ waar bewoners uit de prehistorie, de Middeleeuwen, en de 16e eeuw vertellen over hun dagelijks leven. Speciaal voor kinderen is er een route van vijf verborgen slaapplaatsen. Als ze daarin kruipen kunnen ze ervaren hoe hun ’slaapkamer’ eruit zou hebben gezien als ze bij de rendierjagers, de bronstijdboeren, de Romeinen, de Vikingen of de ridders in de Middeleeuwen waren geboren.

De presentatie begint met stukje schedel van de jonge Neanderthaler Krijn, dat in 2001 werd opgehaald uit de Noordzee. In de koude periodes van de oude steentijd (300.000 tot 9600 jaar geleden) was de Noordzee een vlakte, waarop mammoeten en wolharige neushoorns leefden. In de warmere periodes zwommen er nijlpaarden in de Maas.

De expositie loopt van de prehistorie tot de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Uit elke provincie is er wel een vindplaats en een historische gebeurtenis aan te wijzen. De haard van wilgentakken, waarop rendierjagers 11.650 jaar geleden vlees of vis hebben geroosterd, werd aangetroffen bij het huidige Oldeholtwolde. Bij Willemstad (Noord-Brabant) werd een mysterieus houten mannetje gevonden uit 5300 voor Chr. Het 15e eeuwse schip (de helft van een puntertje) werd bij Lelystad gevonden. En de inhoud van het schuttersputje van een Duitse soldaat uit de oorlog werd gevonden bij Eindhoven. Op een speciale wisseltentoonstelling staat de vergulde Romeinse helm centraal, die honderd jaar geleden werd gevonden in De Peel.

De nieuwe afdeling ’Archeologie van Nederland’ is vanaf vrijdag 14 januari open. Verder is nog t/m 13 maart te zien: de tentoonstelling ’Egyptische Magie’ en de expositie ’Betoverend’ (zie hiernaast).

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.6 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%