Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De erotiek van Auguste Rodin

20 SEP 2012 Maarten Jager

Op voorwaarde dat zijn paleisachtige ’residentie, het enorme Hôtel Biron in Parijs, zou voortbestaan als Musée Rodin liet beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917) een omvangrijke kunstcollectie na aan de Franse staat.

Naast grote aantallen beelden van zijn hand en schilderijen van tijdgenoten als Van Gogh ging het om duizenden werken op papier. Vanaf omstreeks 1890 tekende Rodin bijna iedere dag naaktmodellen, vrouwen die hij vond in de wereld van het variété en circus.

De recente restauratie van het gehavende bronzen beeld De denker versterkte de banden tussen Singer Laren en het Parijse Musée Rodin. Hiervan is de nieuwe expositie in Laren, die is gewijd aan tekeningen en aquarellen van het vrouwelijk naakt een direct gevolg. Hoewel de expliciet erotische tekeningen van Rodin niet eerder in Nederland in z’n groot aantal zijn getoond, liet de Franse kunstenaar op zijn eerste solopresentatie in ons land al een reeks tekeningen zien.

Dat was in 1899 in Rotterdam waar de plaatselijke havenmagnaat Jan Hudig een levensgroot naakt kocht, getiteld Eva. Hij schonk het beeld aan Museum Boijmans en nu vormt het gipsen beeld – als bruikleen – het middelpunt van de eerste museumzaal in Singer Laren. Een grote wandvullende foto geeft hier een indruk van de tentoonstelling uit 1899, georganiseerd door de Rotterdamsche Kunstkring.

Auguste Rodin tekenende en aquarelleerde met groot gemak en vaardigheid. De 74 virtuoze maar vluchtige tekeningen, die vrijwel alle zalen van het museum vullen, de tuinzalen uitgezonderd, zijn gecombineerd met beelden in gips, brons en marmer. Dat wil zeggen na de overdonderde eerste zaal is er telkens minder driedimensionaal werk te zien. Er is in die zin sprake van een nachtkaarseffect. Maar het gaat op Erotique Rodin niet om diens beelden, maar om de vloeiende schoonheid van zijn tekeningen waaruit, nog meer dan uit de spectaculaire sculpturen, Rodins liefde voor de vrouw spreekt.

Of er inderdaad sprake is van ’heftige erotische voorstellingen’ hangt ervan af of men al dan niet kijkt met de ogen van iemand van rond 1900. De erotische poses van de modellen schokken niet meer, zoals zij ruim honderd jaar geleden wel deden. Rodin verdedigde zich met de woorden: ’Men zegt tegenwoordig dat mijn potlood onfatsoenlijk is en neemt me mijn vrijmoedige gedachten kwalijk!’’Erotique Rodin’, tot 14 jan. in het Singer, Oude Drift 1 Laren. Info: www.singerlaren.nl

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - -0.77%