Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: TLG

Strijdbare dichter

Droom en Daad

28 NOV 2012 E.K.

In de jaren twintig was ze een van de meest geliefde dichters van Nederland; een kleine eeuw later is Henriette Roland Holst bijna vergeten. Maar, om haar eigen woorden aan te halen: niets gaat ooit verloren; van droom tot daad – alles wordt opgenomen in de stroom des levens.

Filmgegevens
Titel Droom en Daad
Regisseur Annette Apon
Productiejaar 2012
Genre documentaire
Hoofdrolspelers []
Rating full star full star full star

Cineaste Annette Apon drukt in de titel van haar documentaire, Droom en Daad, het dilemma uit van de literaire, strijdbare socialiste.

Haar inspiratie haalde ze uit het ideaal van de verheffing van de arbeidersklasse. Tegelijk werd ze keer op keer teleurgesteld door de werkelijkheid.

Apon mengt persoonlijke beschouwingen van Roland Holst uit dagboeken en brieven (uitgesproken door actrice Lineke Rijxman) met een vertelstem die een historische context verschaft.

Euforie maakt plaats voor wanhoop na gebeurtenissen als de spoorwegstaking in 1903 en het uitroepen van de socialistische revolutie door SDAP-kopstuk Troelstra in 1918.

Desillusie wordt veroorzaakt door de ontwikkelingen na de communistische revolutie van Lenin en haar vriend Trotski en de broederstrijd van de Eerste Wereldoorlog.

Historische beelden bieden een sfeervol decor, zonder dat ze veel toevoegen aan de portrettering van Henriette Roland Holst.

Van haar bestaan geen bewegende beelden en dat gebrek illustreert deze vluchtige kennismaking met een opmerkelijke vrouw uit de vorige eeuw.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%