Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: FilmReality

Lokroep van de roem

Filmrecensie: Reality

07 FEB 2013 E.K.

Kosten noch moeite zijn gespaard, maar de bruiloft bruist pas als Enzo is gearriveerd. In zijn witte pak trekt hij alle aandacht. Iedereen wil ’m even aanraken, of met ’m op de foto. Enzo is een ster. Hij heeft het 189 dagen uitgehouden in het Italiaanse Big Brother-huis. Als er in het winkelcentrum een auditieronde voor de volgende BB-realityshow wordt gehouden, doet Luciano mee. Prompt wordt hij uitgenodigd om naar Rome te komen, voor een volgende ronde. Het hele plein is ervan overtuigd dat de charmante visboer op de buis gaat komen. Luciano is een nieuwe ster.

Filmgegevens
Titel Reality
Regisseur Matteo Garrone
Productiejaar 2012
Genre komedie
Hoofdrolspelers [Aniello Arena, Loredana Simioli, Nando Paone, ]
Rating full star full star full star full star

Maar een plek in het BB-huis wil natuurlijk heel Italië, weet Luciano (mooi neergezet door Aniello Arena). En dus zullen de producenten niet over een nacht ijs gaan. Wacht eens, is die bedelende zwerver niet een vermomde scout?

Voor alle zekerheid krijgt de landloper een mooie portie vis mee. En als hij vervolgens in Rome een inspirerend tweede gesprek met vertegenwoordigers van de televisie heeft, is het voor Luciano een kwestie van aftellen.

Hij verkoopt alvast zijn viswinkel, om vrij te zijn. Maar als het verlossende telefoontje op zich laat wachten, wordt hij steeds meer paranoïde. Er wordt op ’m gelet, weet hij. Elke verkeerde beweging kan ’m zijn deelname kosten.

Vanaf het sprookjesachtige begin, een prachtige camerabeweging over Napels naar de huwelijksfestiviteiten, trekt regisseur Matteo Garrone de toeschouwer in het volle leven van zijn personages.

Levendig en levensecht zijn de belevenissen van de hoopvolle BB-kandidaat, die de greep op zijn eenvoudige, maar opgewekte alledaagse bestaan steeds meer verliest. Verlokkende roem doet gekke dingen met mensen.

Het sprankelende Reality weerspiegelt onze hedendaagse fascinatie voor uiterlijk succes, maar ademt de sfeer van klassieke menselijke Italiaanse komedies.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - 0.0%