Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Frank Masi, SMPSP

Superman in Moskou

Recensie: A Good Day To Die Hard

14 FEB 2013 Eric Koch

John jr. is in Rusland opgepakt na een moordaanslag. Geen reden tot vaderlijke trots. ’t Blijft toch je kind, vindt voormalig politieman John McLane niettemin en reist af naar Moskou. Wat hij er denkt te gaan doen is onduidelijk, maar de verweerde diender kan meteen de handen uit de mouwen steken.

Filmgegevens
Titel A Good Day To Die Hard
Regisseur John Moore
Productiejaar 2012
Genre spektakel
Hoofdrolspelers [Bruce Willis, Sebastian Koch, Jai Courtney]
Rating full star full star full star half star

Na een ontploffing in de rechtzaal is junior (Jai Courtney) er met een medeverdachte vandoor, een bekende dissident (Sebastian Koch). Jonge John blijkt geen rotte appel, maar een vrucht die niet ver van de boom is gevallen. Samen met zijn pa gaat de CIA-agent vervolgens een legertje Russische criminelen te lijf.

Een eerste confrontatie op het asfalt rond de hoofdstad levert meteen vuurwerk op. We hebben in de loop der jaren al flink wat achtervolgingen gezien, maar het openingsspektakel van A Good Day to Die Hard breekt records in stuiterend en splijtend blik. Tot grote instemming van de actieliefhebbers, de kwijnende auto-industrie en likkebaardende leden van de Amerikaanse vuurwapenlobby. Omdat de vaardige actieregisseur John Moore na de vier eerdere succesvolle Die Hard-avonturen kennelijk niet op een dubbeltje hoefde te letten, doet hij dergelijke explosieve krachtmetingen tussen Amerikaans goed en Russisch slecht nog een keer of drie over.

Weinig te klagen dus voor de fans van de serie, ook al omdat de tand des tijds nog nauwelijks vat heeft gekregen op de grijnzende hoofdrolspeler Bruce Willis. Iets meer binding met de realiteit had deel vijf niettemin goed gedaan. In stripverhalen is fantasie een belangrijk ingrediënt, maar als vader en zoon in de meest uitzinnige situaties nagenoeg onkwetsbaar blijken, leef je als kijker steeds minder mee. Hoe dan ook, mooie les voor verstoorde relaties: samen door kogelregens banjeren smeedt een onverwoestbare familieband.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.8 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%