Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: The Patience Stone

Stille praatpaal

Filmrecensie | The Patience Stone

20 FEB 2013 E.K.

Eindelijk luistert hij. Daar was wel een kogel voor nodig. Voor hij bij een futiele ruzie een schot in zijn nek kreeg, gebruikte hij zijn vrouw alleen maar om zijn lust te bevredigen. Zijn gedachten waren bij de oorlog, die kennelijk een held van ’m maakte.

Filmgegevens
Titel The Patience Stone
Regisseur Atiq Rahimi
Productiejaar 2012
Genre drama
Hoofdrolspelers [ Golshifteh Farahani, Massi Mrowat, Hamid Djavadan]
Rating full star full star full star

Maar diezelfde gevechten, een burgeroorlog in een ongenoemd Midden-Oosters land, hebben hun buurt inmiddels in de frontlinie gelegd. Af en toe vlucht de vrouw met haar twee dochtertjes voor bombardementen of kogelregens een schuilkelder in. Als ze terug is, vertelt ze haar geheimen aan haar comateuze echtgenoot.

Overeenkomstig het verhaal van haar geliefde tante, die vertelde over een legendarische steen die geduldig luisterde en ten slotte de last van je schouders nam.

Haar stille echtgenoot is als het boek waarop schrijver Atiq Rahimi zijn film baseerde. Een roman laat ieders fantasie toe, waar een verfilming een opgeroepen situatie concreet maakt. Dat is niet in het voordeel van The Patience Stone, die voor het overgrote deel de vrouwelijke hoofdpersoon (Golshifteh Farahani) en haar stille praatpaal in beeld brengt.

Af en toe wordt een van haar verhalen met beelden geïllustreerd, maar iets van dramatische spanning ontstaat pas als er leden van een militie binnenvallen en zij zich als hoer voordoet om niet verkracht te worden.

Tante had haar verteld dat mannen het verkrachten van een maagd stoer vinden, maar vluchten voor een ’onreine’ vrouw. Dat een verlegen soldaat terugkeert en iets van verlichting brengt, geeft een ironische draai aan de moeilijke situatie.

Je zou kunnen zeggen dat zijn komst het gevolg is van de vruchtbare verandering in de relatie met haar echtgenoot. Die filosofische ontwikkeling kan het breedsprakige The Patience Stone niet helemaal goedmaken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.7 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.83%