Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium
Foto: This is 40

Spiegel zonder lach

Filmrecensie | This is 40

21 FEB 2013 Eric Koch

Het huwelijksbootje instappen is makkelijker dan het vaartuig drijvend te houden. Als haar echtgenoot na een ouderwets woeste vrijpartij verklapt dat hij viagra heeft gebruikt, concludeert Debbie meteen dat hij haar kennelijk niet meer opwindend vindt. Praat je daar maar weer uit.

Filmgegevens
Titel This is 40
Regisseur Judd Apatow
Productiejaar 2013
Genre komedie
Hoofdrolspelers [Paul Rudd, Leslie Mann, Albert Brooks]
Rating full star full star full star

De werkelijkheid is nu eenmaal weerbarstiger dan het roze vooruitzicht bij het altaar. Er komen kinderen, het werk levert zorgen op en financieel gaat het ook niet altijd van een leien dakje. Daar kun je niet elke dag opgewonden bij blijven. En als je veertig wordt, vraag je je af hoe ’t verder moet.

Uit dergelijke herkenbare situaties hebben regisseur Judd Apatow en zijn volgelingen al een paar burleske komedies gehaald. In films als The 40 Year Old Virgin, Knocked Up en Forgetting Sarah Marshall kwamen grove grappen uit een hartje van goud.

Wellicht meer nog dan zijn vorige werkstukken weerspiegelt de midlifecrisis in This is 40 Apatows eigen situatie. In dat geval heeft hij in de charmante Paul Rudd een sympathiek alter ego. Tegelijk blijkt dat geen garantie voor aanstekelijk amusement.

Samen met Leslie Mann, een ander aangenaam vertrouwd gezicht, moddert Rudd door dagelijkse problemen als ruziënde kinderen, tegenvallende inkomsten, een parasiterende vader (aardige rol van Albert Brooks) en een schoolruzie.

Kleine en grotere frustraties en irritaties komen tot uitbarsting op de verjaardag van de heer des huizes. Die botsing, te midden van familie en vrienden, levert een leuke uitsmijter op. Zo’n finale doet bijna vergeten dat Apatow naar zijn familiefeestje (zijn dochtertjes geven leuk gestalte aan de twee kinderen) wel zijn gebruikelijke spiegel meenam, maar de grappen vergat.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
10.1 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 468.09
+ / - +0.3%