Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Tula The Revolt

Slavenopstand

Filmrecensie| Tula: the revolt

04 JUL 2013 Annet de Jong

Het is een zwarte bladzijde in de vaderlandse geschiedenis, de slavenopstand op Curaçao in 1795, die met geweld werd neergeslagen door de blanke overheersers. Jeroen Leinders verfilmde de bloedige historie op de Antillen en wist voor Tula een aantal grote namen te strikken.

Filmgegevens
Titel Tula: the revolt
Regisseur Jeroen Leinders
Productiejaar 2013
Genre drama
Hoofdrolspelers [Obi Alibi, Jeroen Krabbé, Jeroen Willems]
Rating full star full star

Zo zien we de vorig jaar overleden Jeroen Willems als plantagehouder Van Uytrecht. Ongemakkelijk is het om hem in deze film te zien sterven. Ook Derek de Lint en Jeroen Krabbé leveren een bijdrage als de onvermurwbare blanke elite die niets voelt voor meer vrijheden voor slaven. Obi Abili speelt Tula, de sterke en norse slaaf die hoort dat de slavernij is afgeschaft in Haïti en die dezelfde rechten eist voor de slaven op Curaçao.

Natuurlijk is het belangrijk dat deze geschiedenis wordt onthouden, maar Tula gaat helaas aan goede bedoelingen ten onder. De helft van de tijd heb je het gevoel dat je naar met liefde gemaakt amateurtoneel zit te kijken. Zelfs de acteurs van naam en faam lijden in deze productie aan een zeldzame vorm van houterigheid. Ook ontbreekt de spanning: de film begint namelijk met het gruwelijke vonnis dat wordt geveld over Tula en zijn broeders. De slavernij zou uiteindelijk pas in 1863 worden afgeschaft. Het is goed dat we daar nog eens aan denken, maar dat is dan ook het weinige positieve aan deze film.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.3 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%