Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Warner Bros.

Retro-spionnen

Filmrecensie: ’The man from U.N.C.L.E.’ 

20 AUG 2015 Marco Weijers

De Koude Oorlog was op z’n koudst toen de Amerikaanse televisieserie The man from U.N.C.L.E begin jaren 60 werd uitgezonden. De nieuwe filmversie van regisseur Guy Ritchie speelt zich af rond dezelfde tijd.

Filmgegevens
Titel The man from U.N.C.L.E.
Regisseur Guy Ritchie
Productiejaar 2015
Genre spionage, actie, komedie
Hoofdrolspelers [Henry Cavill, Armie Hammer, Alicia Vikander]
Rating full star full star full star half star

Met Henry Cavill (Man of steel) als de Amerikaanse spion Napoleon Solo en Armie Hammer (The Lone Ranger) als zijn Russische collega Illya Kuryakin. Gezworen vijanden, die gedwongen worden om met elkaar samen te werken.

De verdwijning van een raketwetenschapper doen hun afzonderlijke geheime diensten vermoeden dat een derde partij het wankele nucleaire evenwicht tussen Oost en West zou kunnen verstoren. Via zijn dochter Gaby (het Zweedse talent Alicia Vikander) moeten de twee spionnen haar vader op het spoor zien te komen en de organisatie waarvoor hij werkt neutraliseren. Daarbij proberen Solo en Kuryakin elkaar steeds opnieuw af te troeven met hun vaardigheden en gadgets. Intussen blijkt Gaby er een geheime agenda op na te houden.

Gelikte stijloefening

Henry Cavill en Armie Hammer groeien wat langzaam in hun rollen, waardoor hun komische schermutselingen niet altijd uit de verf komen. De manier waarop Guy Ritchie de actie in beeld brengt, werkt aanstekelijker. In zijn montage gebruikt hij stilte en bedachtzaamheid als ritmisch contrapunt voor flitsende scènes vol stunts en explosies. Een ironische benadering die heel goed werkt, zeker omdat het verhaal verder weinig om het lijf heeft. Verder is de regisseur niet zuinig met zijn sixties-sausje in deze gelikte stijloefening. Dat maakt de moderne retrocinema van The man from U.N.C.L.E alsnog smakelijk en vermakelijk.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%