Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Barry Wetcher

Nieuw leven voor Rocky

Filmrecensie: Creed

21 JAN 2016 Marco Weijers

De erfenis van filmbokser Rocky Balboa wordt in Creed veilig gesteld door een buitenstaander. Regisseur Ryan Coogler ( Fruitvale Station) schreef samen met Aaron Covington het script. Sylvester Stallone beperkt zich dit keer tot het spelen van Rocky, die zijn handschoenen inmiddels echt aan de wilgen heeft gehangen.

Filmgegevens
Titel Creed
Regisseur Ryan Coogler
Productiejaar 2015
Genre film, sportdrama
Hoofdrolspelers [Michael B Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson]
Rating full star full star full star full star

Creed is een zogenaamde ’spin-off’ van de zes Rocky-films die Stallone zelf schreef en vaak ook regisseerde. Coogler focust daarbij op Adonis Johnson (Michael B. Jordan). Hij blijkt de buitenechtelijke zoon van Apollo Creed, één van Rocky’s meest gerespecteerde tegenstanders uit het verleden.

Als Adonis in zijn vaders sportieve voetsporen wil treden, vraagt hij Rocky hem te trainen. Die stemt na het nodige tegenstribbelen toe, waarna de inspannende weg naar de eerste successen wordt ingeslagen. Creed schuwt daarbij geen enkel cliché, maar slaagt er wel in die af te stoffen en tot een opzwepend geheel te monteren.

Verder ademen geloofwaardige relaties en dialogen deze boksers-saga nieuw leven in. Michael B. Jordan toont zich niet alleen een indrukwekkend atleet, maar scoort ook buiten de ring. En in zijn voor een Oscar genomineerde bijrol laat Sylvester Stallone eveneens zien dat hij met subtiel spel kan verrassen. Intussen komen de klappen die vallen steeds harder aan, omdat er voor hun personages gaandeweg meer op het spel staat. Wat in Creed leidt tot een ouderwets zinderende climax.
 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.8 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%