Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AP

Rauw en zintuiglijk epos

5 sterren voor The revenant

27 JAN 2016 Marco Weijers

Van de vier Academy Awards die Birdman vorig jaar ontving, won regisseur Alejandro González Iñárritu er zelf drie en sleepte zijn cameraman Emmanuel Lubezki er één in de wacht. Voor hen geen reden om op hun lauweren te gaan rusten, bewijzen zij in The revenant, met in totaal 12 nominaties de koploper in de huidige Oscar-race.

Filmgegevens
Titel The revenant
Regisseur Alejandro González Iñárritu
Productiejaar 2015
Genre avontuur, historisch drama
Hoofdrolspelers [Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter]
Rating full star full star full star full star full star

Leonardo DiCaprio kroop voor The revenant in de huid van Hugh Glass, een avonturier die in het begin van de 19e eeuw als gids optreedt tijdens een expeditie van pelsjagers door de Rocky Mountains. Na een bloedige confrontatie met indianen moeten zij de aftocht blazen. Op de terugweg naar hun handelspost wordt Glass vervolgens te grazen genomen door een grizzly.

 

Deze adembenemende aanval, die maakt dat je de adem van die enorme beer bijna kunt ruiken, is niet alleen het bloedstollende hoogtepunt van The revenant, het is ook een scène die deze uiterst zintuiglijke film typeert en DiCaprio’s verbale inbreng reduceert tot grommen, kreunen en een handjevol schor gestamelde zinnen.

 

Iñarritu heeft zijn cast en crew ondergedompeld in een soortgelijke onherbergzame wildernis als waar het verhaal zich afspeelt. Alle emoties en ontberingen van de personages op het scherm lijken daardoor aan geloofwaardigheid gewonnen te hebben. Je voelt de kou in hun botten, de honger in hun maag en de angst om hun hart.

 

Als de halfdode Hugh Glass in de steek wordt gelaten door degenen die hem zouden verzorgen. - onder wie de eveneens voor Oscar genomineerde Tom Hardy – lijken we even af te stevenen op een ordinaire wraakfilm. Maar mede dankzij de sterke acteurs en het indringende camerawerk wordt dit ruim tweeënhalf uur durende epos daar ver bovenuit getild. Naast een spannend avontuur is The revenant namelijk vooral ook een meditatie over menselijkheid en ons overlevingsinstinct. En over de ongenaakbare natuur, die in al zijn woeste schoonheid kan geven en nemen.

 

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%