Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Eye in the sky

Drone-inzet als ethisch mijnenveld

Filmrecensie: Eye in the sky

12 MEI 2016 Eric le Duc

In een oorlog sneuvelt de waarheid als eerste. Met deze rake uitspraak van voormalig Amerikaans senator Hiram Warren Johnson trapt Eye in the sky af. In dit oorlogsdrama krijgt het Britse leger een terreurcel van Al-Shabaab in het Keniaanse Nairobi in het vizier.

Filmgegevens
Titel Eye in the sky
Regisseur Gavin Hood
Productiejaar 2016
Genre film, oorlogsdrama
Hoofdrolspelers [Helen Mirren, Aaron Paul, Alan Rickman]
Rating full star full star full star half star

Meteen stuurt bondgenoot Amerika een dronebommenwerper op het doel af. De aanval wordt afgebroken als naast het huis van de terroristen een onschuldig meisje broden begint te verkopen.

 

De grote dynamiek van Eye in the sky is dat de film vrijwel meteen een dringend en dwingend beroep doet op het morele kompas van de kijker. Want de voorgeschotelde dilemma’s zijn duivels. Wordt het surveilleren of arresteren? Of meteen bombarderen? En als er raketten worden afgevuurd, hoeveel nevenschade is dan acceptabel? Het militaire, juridische en politieke steekspel dat vervolgens losbrandt, is de kracht maar ook de zwakte van dit drama. Want door twistzieke officieren, talmende politici en emotionele dronepiloten hapert de operationele bevelketen veelvuldig: iets wat bij echte militaire missies schier ondenkbaar is. Ietwat ongeloofwaardig ook is de rol van de klassiek geschoolde actrice Helen Mirren als nietsontziende Britse kolonel: een ongelukkige casting.

 

Desalniettemin is Eye in the sky – met de laatste rol van de onlangs overleden Alan Rickman – een belangrijke film. Want het drama van Gavin Hood (X-Men origins: Wolverine, Rendition) stemt zeker tot nadenken over het ethische mijnenveld dat hitech-oorlogvoering is.

 

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.8 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%