Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Een openbare afrekening in Money Monster

George Clooney gegijzeld

12 MEI 2016 Marco Weijers

RECENSIE- Vandaag in Cannes in première, vanaf vanmiddag ook al in Nederland te zien: Jodie Fosters Money Monster, waarin George Clooney een gegijzelde tv-presentator speelt. Lees hier de filmrecensie van de film waar ook Julia Roberts en Jack O’Connell in schitteren.

Een gewapende man die een live-uitzending kaapt; sinds Tarik Z. de burelen van het NOS Journaal binnenwandelde, klinkt dat plots een stuk geloofwaardiger. In Money monster is het presentator Lee Gates (George Clooney) die wordt verrast door een indringer met een geladen pistool en bomvest. Voor hem. Om aan te trekken.

Lee Gates is de gastheer van de show waaraan deze film zijn titel ontleend. Op televisie analyseert met een knipoog de financiële markten en ook geeft hij beleggingstips. Alleen krijgt hij nu zelf de rekening gepresenteerd van een eenvoudige burger. Want Kyle Budwell (Jack O’Connell) is voor tienduizenden dollars het schip ingegaan door één van die adviezen.

Onmiddellijk slaat de paniek toe bij Gates, maar zijn producer (Julia Roberts) weet hem fluisterend in zijn ’oortje’ kalm te houden. Waarna ze samen de explosieve situatie in de studio proberen te bezweren. De chemie tussen de acteurs is daarbij dik in orde, al moeten ze acterend nogal wat hordes nemen.

Het lukt regisseur Jodie Foster ( Egg, The beaver) om de personages enige diepgang te geven, maar zij moet ook aannemelijk zien te maken dat Gates en zijn crew uiteindelijk steeds meer sympathie krijgen voor de instabiele Kyle. Net als de buitenwereld, die zijn persoonlijke kruistocht tegen malversaties op Wall Street als een heldendaad gaat zien.

Het accepteren van die omslag en de gevolgen ervan vereist van de kant van de kijker veel goede wil. Al wordt die vervolgens wel beloond met een thriller die lang spannend blijft, soms aangenaam onvoorspelbaar is en ook nog enkele rake kanttekeningen plaatst bij onze amusentscultuur.

Sterren: 3,5

Wat: thriller, drama

Regie: Jodie Foster

Met: George Clooney, Julia Roberts, Jack O’Connell

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.7 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.84
+ / - +0.61%