Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Love & Friendship

Haaibaai met klasse

Filmrecensie: Love & Friendship

26 MEI 2016 Fabian Melchers

Vrouwen het zwakke geslacht? Mooi niet. In Love & Friendship windt een slinkse weduwe iedereen om haar vinger. De titel van deze vileine komedie, gebaseerd op een briefroman van Jane Austen, is dus ironisch bedoeld.

Filmgegevens
Titel Love & Friendship
Regisseur Whit Stillman
Productiejaar 2016
Genre komedie
Hoofdrolspelers [Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Justin Edwards]
Rating full star full star full star full star

Lady Susan Vernon heet de doortrapte feeks, met speelse beheersing neergezet door Kate Beckinsale. Eigenlijk heeft ze sinds de dood van haar man geen cent te makken, maar dat hoeft haar geluk niet in de weg te staan. Haar rijke schoonzus en diens vrijgezelle broer zijn goed gezelschap, en de getrouwde Lord Manwaring is ook niet te versmaden. Een plotseling bezoek van dochter Frederica dreigt het feest te verpesten, maar dat laat Lady Susan niet gebeuren. Dus koppelt ze haar kind aan de even vermogende als oliedomme Sir James Martin (Tom Bennett die ieder gesprek heerlijk ongemakkelijk weet te maken). Frederica twijfelt over haar aanstaande echtgenoot, maar haar lieve moeder zal toch wel het beste met haar voor hebben?

 

Naast een cast die met zichtbaar plezier staat te spelen, zijn het de de scherpe dialogen van regisseur en scenarist Whit Stillman die Love & Friendship tot een verrassend geestige Austen-verfilming maken. Het 18e eeuwse taalgebruik klinkt beschaafd en gereserveerd, maar zit intussen vol met manipulatieve opmerkingen en valse sneren.

 

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.8 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%