Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Een man die Ove heet

Brombeer met hart op goede plek

Filmrecensie: Een man die Ove heet

23 JUN 2016 Fabian Melchers

Zijn buren parkeren hun fietsen in het wildeweg, recyclen hun afval niet, of lopen rond met een vervelend keffertje. En dan wordt Ove na jaren van trouwe dienst ook nog eens ontslagen. ’Een kans om iets nieuws te doen’, probeert zijn baas sussend. Maar daar heeft de 59-jarige loner in Een man die Ove heet totaal geen zin meer in.

Filmgegevens
Titel Een man die Ove heet
Regisseur Hannes Holm
Productiejaar 2015
Genre drama, komedie
Hoofdrolspelers [Rolf Lassgård, Zozan Akgün, Tobias Almborg]
Rating full star full star full star half star

Netjes in pak gekleed, knoopt de weduwnaar het ene eind van een touw aan het plafond en het andere om zijn nek. Maar net als hij het krukje onder zijn voeten vandaan wil trappen, rijden de nieuwe buren zijn brievenbus omver. En dus moet hij wel naar buiten om verhaal te halen. En natuurlijk om snauwend te laten zien hoe je een auto met aanhanger wél netjes inparkeert.

 

Het moet van diep komen, maar ergens in de vereenzaamde knorrepot zit nog een goedzak die zijn medemens helpt. Zijn nieuwe buurvrouw weet dat langzaam in hem naar boven te halen, hoewel er maar een kleine tegenslag nodig is om weer tot het randje van de afgrond geduwd te worden. Vooral de lokale bestuurders, die Oves oude hulpbehoevende vriend weg willen stoppen in een tehuis, lijken daar een sport van te maken.

 

Een man die Ove heet, naar de gelijknamige Zweedse bestseller, doet denken aan de tragikomedie As good as it gets, waarin Jack Nicholson te zien was als norse dwangneuroot die tegen wil en dank zijn goedhartige kant toonde. Wel gaat het hier duidelijk om een Scandinavische variant: deze feelgood-film heeft een zwartgallig randje.

 

Regisseur Hannes Holm glijdt daarin soms wel even onderuit in goedkoop sentiment, maar desondanks blijft zijn film overeind als ontwapenende oproep tot solidariteit. Vooral met dank aan hoofdrolspeler Rolf Lassgård. Zijn even komische als treurige spel is minder uitbundig dan dat van Nicholson, maar doet intussen niet onder voor dat van de meervoudig Oscarwinnaar.

 

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.0 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%