Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Universal

Politieke bloedlust

Filmrecensie: ’The purge: Election year’

07 JUL 2016 Marco Weijers

Straffeloos brandstichten, plunderen, moorden: tijdens The Purge, een soort Halloween voor volwassenen, mag dat eens per jaar, een hele nacht lang. In zijn derde film over deze fictieve traditie belicht schrijver-regisseur James DeMonaco de politiek achter het bloedbad. En knipoogt daarmee – zoals de betere sciencefiction doet – nadrukkelijk naar het heden.

Filmgegevens
Titel ’The purge: Election year’
Regisseur James DeMonaco
Productiejaar 2016
Genre film, horror
Hoofdrolspelers [Frank Grillo, Elizabeth Mitchell, Mykelti Williamson]
Rating full star full star full star full star

Elizabeth Mitchell speelt een presidentskandidate die The Purge wil afschaffen, Frank Grillo de man die haar in de aanloop naar de verkiezingen moet beveiligen. Een hele klus, omdat de jaarlijks slachtnacht op handen is en de zittende macht haar dood wil hebben. Vooral omdat zij de waarheid iets te hard verkondigt: The Purge is vooral een middel om de sociaal zwakkeren te decimeren en de welvaart van de elite te waarborgen. Nadat ze ternauwernood ontsnappen aan een zorgvuldige geplande aanval door huurlingen, vluchten zij de stad in waar het al in volle gang is. Hulp krijgen ze onder meer van een winkeleigenaar en zijn trouwe medewerker. Maar of dat genoeg is?

The Purge: Election year is een schaamteloos bloederige B-film, vermengd met een politieke satire die hout snijdt. Subtiel is DeMonaco niet met zijn sociale commentaar, maar hij voert personages op die overtuigend zijn punt maken en daarbij ook nog onze sympathie weten te winnen. Uiteindelijk trekken wij ons hun lot echt aan, wat de horror en de spanning nog vele malen effectiever maakt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.0 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%