Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Jason Bourne

Herboren actieheld

Filmrecensie: Jason Bourne

28 JUL 2016 Marco Weijers

Matt Damon is ’Bourne again’: na een wat halfbakken intermezzo met Jeremy Renner in de hoofdrol, kruipt hij voor de vierde keer in de huid van de door Robert Ludlums bedachte actieheld. De regie is daarbij voor de derde keer in handen van Paul Greengrass. Bijzonder bekwame handen, zo blijkt al snel.

Filmgegevens
Titel Jason Bourne
Regisseur Paul Greengrass
Productiejaar 2016
Genre film, actie, thriller
Hoofdrolspelers [Matt Damon, Alicia Vikander, Tommy Lee Jones]
Rating full star full star full star full star

Jason Bourne leeft in de nieuwe film al jaren onopgemerkt in de schaduwen. Totdat een oud contact (Julia Stiles) nieuwe informatie over zijn verleden boven water tilt. Informatie die ook de rol van zijn vader in een ander licht zet. Vastbesloten de onderste steen boven te krijgen, duikt Bourne weer op, in een wereld die vergeleken met zijn laatste avonturen een digitale revolutie heeft ondergaan.

 

Inlichtingenwerk kan minstens zo effectief verricht worden vanachter een computerscherm, toont het ambitieuze CIA-talent Heather Lee (Alicia Vikander). In opdracht van Bourne’s voormalige superieur Dewey (Tommy Lee Jones) leidt zij op afstand een klopjacht op hem. Vincent Cassel mag daarbij zijn handen vuil maken als moordzuchtige agent ter plaatse.

 

Met monetaire rellen in Griekenland, hackers op IJsland en een op Facebook geïnspireerde organisatie als verlengstuk van de CIA, is deze nieuwe Bourne-film stevig geworteld in de hedendaagse werkelijkheid. Wel gaat de regisseur ouderwets los met keiharde actie, intrigerend dubbelspel en spannende achtervolgingen. Hoewel de laatste, in Las Vegas, het veelgeprezen realisme van de serie enigszins ontkracht.

 

Tegelijkertijd blijft Matt Damons fysieke toewijding groot. Zijn samenwerking met Greengrass zorgt voor actiewerk van de bovenste plank, in een film die je tot het allerlaatste moment op het puntje van je stoel houdt.

 

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.5 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%