Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Cinéart Nederland

Filmrecensie: ’Captain fantastic’

Eigenzinnige opvoeding

01 SEP 2016 Marco Weijers

Pa en ma hadden in Captain fantastic zo hun eigen gedachten over opvoeden. Verstopt in de bossen brachten ze die ook in de praktijk. Tot een treurige ontwikkeling het gezin dwingt om de confrontatie aan te gaan met de gewone wereld.

Filmgegevens
Titel Captain fantastic
Regisseur Matt Ross
Productiejaar 2016
Genre film, komisch drama
Hoofdrolspelers [Viggo Mortensen, Frank Langella, Samantha Isler]
Rating full star full star

Viggo Mortensen, charismatisch als altijd, geef gestalte aan titelheld in deze tweede film van schrijver-regisseur Mat Ross (28 Hotel rooms). Als vader Ben leert hij zijn zes kinderen te overleven in de wildernis, maar daarnaast voorziet hij hen ook van een indrukwekkende hoeveelheid intellectuele bagage. Verder geloof hij in absolute eerlijkheid. Wanneer hun moeder – die zich eerder wegens manisch depressiviteit liet opnemen - een eind aan haar leven heeft gemaakt, vertelt hij dat zijn snikkende kroost zonder veel omhaal.

Haar ouders willen haar laten begraven, wat indruist tegen alle principes waar Ben en zijn vrouw voor stonden. In een voormalige bibliotheekbus trekt hij er daarom met zijn kinderen op uit om dat te voorkomen. Dat leidt tot allerlei verwikkelingen, die soms grappig zijn, soms pijnlijk, maar bovenal volkomen ongeloofwaardig. Captain Fantastic schildert het bestaan van deze moderne hippies zo overdreven kleurrijk af, dat het pijn gaat doen aan je ogen. Geforceerde schattigheid en vals sentiment geven deze film vervolgens de nekslag.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.5 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%