Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Universal Pictures

Filmrecensie: ‘Don’t breathe’

Blind en bruut

29 SEP 2016 Fabian Melchers

Best handig, een vader met een beveiligingsbedrijf. Alex weet precies hoe de systemen onklaar gemaakt kunnen worden en bovendien is het klantenregister een prachtige catalogus voor nieuwe inbraken. Met een steenrijke, blinde eenling als nieuwste slachtoffer, lijkt er een makkelijk avondje op het programma te staan. Eigenlijk te mooi om waar te zijn. En dat is het ook.

Filmgegevens
Titel Don’t breathe
Regisseur Fede Alvarez
Productiejaar 2016
Genre film, thriller
Hoofdrolspelers [Dylan Minnette, Jane Levy, Stephen Lang]
Rating full star full star half star

De loner mag dan geen steek kunnen zien, hij is ook een gekwelde Irak-veteraan die niets meer te verliezen heeft. Een flinke onderschatting van Alex en z’n twee vrienden. Binnen een mum ligt een van de inbrekers al dood op de grond. Een klein voordeel: de blinde bewoner weet niet dat er nog twee extra indringers zijn. Dus maken de overgebleven dieven nog een kans, zolang ze maar muisstil zijn.

Dat zorgt voor vermakelijke nagelbijt-scènes waarin de veteraan en de inbrekers soms griezelig dichtbij elkaar in de buurt komen. Wanneer het huis stikkedonker wordt, blijkt de blinde een gevaarlijk groot voordeel te hebben. Maar wacht even: hadden onze hoofdpersonen niet net allebei nog een telefoon met een zaklampfunctie? En zijn de ramen in het huis nou wel of niet voorzien van tralies? Ondanks een verknipte draai halverwege Don’t breathe, zijn het vooral de onlogische en ondoordachte plotwendingen die zich ergerlijk opstapelen. Tot de volstrekt ongeloofwaardige afronding aan toe.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%