Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Independent Films

Filmrecensie: ’Deepwater Horizon’

Winstbejag duurbetaald

29 SEP 2016 Marco Weijers

Bedrijfsmatige hebzucht leidde zes jaar geleden tot de grootste olieramp uit de Amerikaanse geschiedenis. Die catastrofe is nu verfilmd in Deepwater Horizon.

Filmgegevens
Titel Deepwater Horizon
Regisseur Peter Berg
Productiejaar 2016
Genre film, drama, actie
Hoofdrolspelers [Mark Wahlberg, Kurt Russell, John Malkovich]
Rating full star full star full star full star

Deepwater Horizon was een drijvend olieplatform dat op extreme diepte kon boren. Begin 2010 werkte dit enorme gevaarte aan het productierijp maken van een boorput op zo’n 80 kilometer voor de kust van Louisiana. Opdrachtgever BP werd ongeduldig en eiste snel resultaten.

Mark Wahlberg speelt in deze pakkende rampenfilm een technicus die aan boord van het platform alle elektrische systemen draaiende moet houden. Door zijn ogen zien we hoe zijn baas (Kurt Russell) onder druk wordt gezet. John Malkovich mag lekker los gaan als een van deze arrogante BP-types, voor wie winst belangrijker is dan veiligheid.

De gevolgen zijn op een spectaculaire manier rampzalig. Door falende techniek en gebrekkige veiligheidscontroles valt de enorme oliestroom op zeker moment niet meer in de hand te houden. Het boorplatform verandert daardoor al snel in een brandende fakkel, terwijl de opvarenden moeten vechten voor hun leven.

Regisseur Peter Berg ( Battleship, The kingdom) brengt dat op een spannende manier in beeld. Anders dan in veel van zijn eerdere films houdt de cineast daarbij dit keer het heldendom van zijn personages binnen de perken. Sentimentele valkuilen ontwijkt hij al even behendig. De ramp zelf wint daardoor alleen maar aan impact.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%