Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Guus Meeuwis op naar Groots met een zachte G

07 DEC 2012 Bart Wijlaars

De theatertour zit er op, deze week speelde Guus Meeuwis zijn laatste voorstelling van de Armen Open-ronde. Daarmee gaat de knop eigenlijk alweer om naar Groots met een zachte G, zijn jaarlijkse concertreeks in het Eindhovense Philips-stadion. „Volgend jaar draait het helemaal om de bezoeker”, verklapt hij alvast op zijn hoofdkwartier.

Vaststaat ook al dat 2013 een voetballoos jaar wordt voor de serie van Meeuwis. Daar waar zijn stadionconcerten toch het ’grootst’ lijken wanneer ze worden voorafgegaan door een spetterende wedstrijd van het Nederlands elftal, is hij daar nu niet rouwig om.

„Die frustrerende, afgemeten verliespartijen van afgelopen Europees kampioenschap hoef ik niet nog eens te zien. Al bleek toen wel dat de toeschouwers, maar ook wij zelf, razendsnel over die nederlagen heen konden stappen. Want ook tóén ging het dak er af. Ook hebben we dit jaar ons eerste regenconcert gespeeld en ook dat kon de pret niet drukken.”

Het zegt veel over de beleving en waardering van zijn stadionreeksen, die inmiddels ook wel Brabants zomercarnaval worden genoemd.Groots met een zachte G beleeft in 2013 haar achtste jaargang en op 7, 8 en 9 juni volgend jaar speelt Meeuwis zijn 30e tot en met 32e stadionconcert.

Met iets meer dan dertigduizend bezoekers per stuk betekent dit dat hij in juni zijn miljoenste bezoeker mag verwachten. „Diegene wacht uiteraard een compleet verzorgde avond. Maar hem of haar niet alleen”, verzekert hij. „Omdat we het toch elk jaar net even anders willen doen, hebben we besloten dat het aankomende editie allemaal om de bezoeker draait. Van en voor dus. Want dankzij hen kan ik dit uiteindelijk blijven doen. Over het hoe en wat zijn we nog aan het nadenken, maar denk aan inspraak in de setlist, aan videoboodschappen en allerlei andere gekke verrassingen. We gaan iedereen bedanken die de moeite neemt te komen kijken.”

Meeuwis’ dankbaarheid naar zijn bezoekers is groot, maar die is geheel wederzijds gezien de status die zijn Groots-concerten de afgelopen zeven jaar hebben gekregen. Eindhoven, het Philips-stadion en kamp Guus Meeuwis hoeven tegenwoordig maar één echte knoop door te hakken, aldus de geboren Brabander: „’In welk weekend gaan we het volgend jaar doen?’ De vraag óf wordt eigenlijk niet meer gesteld. Ik denk dat we met het Plein van de Hemelse Voorpret voorafgaand en de avondvullende shows met meerdere gasten méér zijn dan alleen concert. Voor ons is het telkens weer het hoogtepunt van het jaar.”

Afwisseling

„Kijk, het mooist van mijn vak vind ik de afwisseling. Ik kom net de theaters uit en hoewel mijn laatste album Armen Open goed ontvangen werd, ook live, had ik het idee dat ik de nummers daar meer kon plaatsen en daardoor vielen ze nog beter. Dat is exact waar de rust van het theater zich voor leent. Aan de andere kant van mijn spectrum zitten de festivals, waar de massa niet per se voor mij komt en vaak maar in één ding zin heeft en dat is feesten. Daar moet je er écht voor werken.

De stadions zitten daar voor mijn gevoel precies tussenin. Je hebt het massale van de festivals, maar dan met toeschouwers die speciaal voor mij komen. Klein of groot spelen: alles kan daar. En na zeven jaar weten we ook echt wel hoe. Dan is het alleen nog zaak om de boel goed verzorgd te houden en dat gastvrije, bourgondische karakter te bewaren. We hebben afgesproken pas na tien jaar serieus te gaan nadenken over de toekomst van Groots.”

Maar eerst dus 2013. „Nee”, verbetert Meeuwis, „eerst nog de studio in. Ik ben al een flink eind op weg met mijn nieuwe album, dat we heel rustig aan hier in Nederland zullen gaan opnemen. Als het goed is verschijnt hij dan in mei.” Glimlachend: „Ja, dat halen we. Zo ver ben ik al. Maar het hoe en wat daarover hou ik nog even voor mezelf.”

’Groots met een zachte G’ vindt volgend jaar plaats op 7, 8 en 9 juni. Meer info: www.grootsmeteenzachteg.nl.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.7 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.83%