Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Muzikale schatkamer gered en ontsloten

06 DEC 2016

HILVERSUM - Ze hebben er de partituur van ongeveer alles wat er ooit voor radio en tv aan muziek werd gecomponeerd en of uitgevoerd, van symfonieën tot de tune van De Fabeltjeskrant. De kelder van het Muziekcentrum van de Omroep herbergt alleen al zo’n 400.000 muziekstukken die helemaal nergens anders te vinden zijn. Er kan alleen al een paar jaar bijna niemand bij.

Door bezuinigingen moest de deur dicht en kon er alleen nog een handvol uitverkorenen terecht. Dat gaat veranderen. De komende jaren wordt de hele muzikale schatkamer gedigitaliseerd. De plannen werden dinsdag toegelicht.

Het Rijk komt met een eenmalige subsidie van 1,2 miljoen euro over de brug; de gemeente Hilversum trekt een ton per jaar structureel uit en stelt menskracht beschikbaar, zegt wethouder Wimar Jaeger. „Er is letterlijk sprake van redding, want er zijn zelfs plannen geweest om het archief deels te vernietigen.” Volgens Jaeger is de omroephistorische en de muziekhistorische waarde enorm: „Je vindt bijvoorbeeld muziekbladen met de aantekeningen van bekende dirigenten erop.”

Al dat moois wordt voor iedereen bereikbaar. Omdat er straks combinaties worden gemaakt met onder meer het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, wordt het bijvoorbeeld ook mogelijk de opname daar te beluisteren met zo’n originele (digitale), bij die uitvoering gebruikte partituur erbij, zegt Jaeger.

De wethouder is ontzettend blij dat het muziekarchief straks op allerlei manieren kan worden gebruikt door toekomstige generaties. „Het is niet uit de mottenballen halen en in een vitrine zetten”, benadrukt hij. Hij heeft zich er als gemeentebestuurder heel hard voor gemaakt. „Hilversum is mediastad, maar ook muziekstad. We hebben hier het Radio Philharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest.” De gemeente werkt ook samen met het Muziekcentrum van de Omroep, waar kinderen uit de stad naar een muziekschool gaan en waar op muziekgebied innovatieve bedrijfjes actief zijn.

Een heel klein deel van het archief werd reeds gedigitaliseerd en is al te bekijken (muziekschatten.nl). Het gaat om 5000 stukken, die al 120.000 keer werden gedownload.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.7 °C
W2
Beurs AEX
AEX 512.19
+ / - +0.09%