Nieuws/Financieel

‘Hogere opening AEX’

De beurs in Amsterdam opent maandag waarschijnlijk hoger. Ook de andere Europese effectenmarkten zullen met winsten beginnen. De handel zal naar verwachting relatief rustig verlopen aangezien de markten in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten dicht blijven.

,,De AEX begint 1,5 punt hoger. Ook de openingsindicatoren van de andere Europese beurzen wijzen op stevige openingswinsten. Europa lijkt zich weinig aan te trekken van Azië, waar de Nikkei flink moet inleveren. Het zal echter vrij rustig blijven aangezien de beurzen in Londen en New York de deuren gesloten houden”, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Aan het bedrijvenfront zal het aandeel Nutreco mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van ING hebben het beleggingsadvies voor het diervoerbedrijf opgeschroefd naar kopen.

Herstel

Beleggers kijken de komende weken met meer dan normale belangstelling naar cijfers over de Amerikaanse economie. Nu duidelijk is dat de Federal Reserve zijn stimuleringsbeleid afbouwt als de economie overtuigend aantrekt, kunnen tekenen van herstel het enthousiasme op de aandelenmarkten temperen.

Deze week staan niet veel cijfers op de rol die de opvattingen van de Fed zullen beïnvloeden. De meeste aandacht gaat waarschijnlijk uit naar het wekelijkse cijfer over de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen, dat donderdag wordt gepubliceerd.

Strategie

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten maandag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio was een negatieve uitschieter met een verlies van 3,2 procent. De index is sinds het hoogste punt op 22 mei inmiddels 9,5 procent in waarde gedaald. De oplopende rente op de Japanse staatsobligaties en de aanhoudende stijging van de Japanse yen bleven zorgen voor ongerustheid onder beleggers.

De beursgraadmeters op Wall Street kwamen vrijdag per saldo nauwelijks in beweging. Beleggers proberen hun strategie te bepalen, nu de aantrekkende economie het einde van het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve mogelijk dichterbij brengt.

Verliezen

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent hoger op 15.303,10 punten. De S&P 500 zakte 0,1 procent tot 1649,60 punten en technologiegraadmeter Nasdaq sloot nagenoeg onveranderd op 3459,14 punten.

De Europese beurzen gingen met kleine verliezen het weekeinde in. De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,2 procent lager op 364,63 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 538,39 punten. De beurs in Parijs leverde 0,3 procent in. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Londen verloren 0,6 procent.

De euro was maandag voor opening van de aandelenmarkten 1,2931 dollar waard, tegen 1,2920 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 93,58 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 102,35 dollar.