Nieuws/Financieel

'Inhaalslag AEX op Dow Jones'

Door Sonny Duijn

Europese aandelen hebben een goede kans om te gaan stijgen, en zo een inhaalslag te maken ten opzichte van Amerikaanse aandelen. Dat zegt Elwin de Groot, macro-econoom bij Rabobank. ,,Nadat de schuldencrisis uitbrak deden Europese aandelen het veel minder dan Amerikaanse. Sinds medio 2012 zie je het ontstane gat kleiner worden." Aankomende week begint het cijferseizoen ook bij ons, met ASML op donderdag. De Groot vreest dat het cijferzoen in brede zin negatieve verrassingen kan brengen.

,,In de derde kwartaalcijfers zagen we dat veel bedrijven konden schuilen achter kostenbeparingen. Volumes vielen over het algemeen tegen, maar door te snijden in de kosten bleven winsten redelijk op peil. Maar je kan niet blijven snijden in kosten en de reële Europese economie trekt nog niet aan, hoewel hier wel voorzichtige signalen toe zijn", zegt De Groot als uitleg bij zijn voorzichtige verwachting voor het cijferseizoen. ,,Ik voorzie margedruk. Maar de verwachtingen zijn al laag, dus mogelijk dempt dit het effect op de beurskoersen."

De Groot ziet wél mogelijkheden voor Europese aandelen om over een langere periode, te stijgen. ,,Het klimaat is positief. Centrale banken wereldwijd voeren een verruimend beleid, extra liquiditeit kan in aandelen blijven stromen. Beleggers durven weer wat meer risico te nemen."

Duitsland

De komende week is het afwachten wat ASML gaat brengen, een mogelijke indicator voor de rest van het Nederlandse cijferseizoen. ,,In het begin van de week komt Duitsland met een eerste prognose voor de groei over 2012, daar zullen beleggers ook naar gaan kijken. In hoeverre weet de drijvende kracht van de eurozone groei te tonen?"

Amerikaanse cijfers zijn de komende tijd om een andere redenen interessant. Er zijn nog weinig macrocijfers geweest sinds er een (mini)deal werd gesloten over de fiscal cliff, dus het is de vraag hoe de economie op die deal reageert, aldus De Groot.  

Europese Centrale Bank

Afgelopen beursweek bood het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, zoals verwacht, weinig spektakel. ,,Draghi sprak van betere marktomstandigheden en dat zie je ook echt wel terug, bijvoorbeeld in geldmarkten. Beleggers durven weer meer te investeren. Je zag afgelopen beursweek ook dat Spanje, Italië en Ierland succes hadden in de kapitaalmarkt."

Ierland heeft dit mogelijk versneld gedaan, zegt de Groot. ,,Omdat alleen toegang tot de kapitaalmarkt, het recht geeft om deel te nemen aan het OMT-programma van de Europese Centrale Bank."

Maar op de reële economie heeft het verruimende ECB-beleid nog niet echt veel effect gehad. ,,Dat herstel gaat komen, maar het is de vraag in welke mate. Dat sterke eurolanden in 2013 allicht in sneller tempo gaan bezuinigen, kan een sterk herstel voorkomen. Daarnaast schuilt een gevaar dat andere landen juist in een te laag tempo gaan hervormen en bezuinigen."

De versoepeling van eisen voor banken, voorwie nieuwe regels voor het aanhouden van liquide middelen zijn versoepeld en uitgesteld, kan op termijn een positief effect hebben op de kredietverlening, stelt De Groot. ,,Maar verwacht hier niet al te snel een groots effect van."