Financieel/Partnercontent
Inventors
Gesponsord
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf // Inventors is voor de professionele belegger hét platform op het gebied van the future of finance. Hier wordt u als CIO, CEO, CFO, portfolio manager, fund manager, trader etc. dagelijks op de hoogte gehouden van de nieuwste technologieën, inzichten en (disruptieve) trends op financieel gebied.

De zes ingrijpende gevolgen van longevity

Door Jasperien van Weerdt

Longevity, oftewel lang leven, staat op steeds meer maatschappelijke agenda’s. Want hoe mooi het ook is dat we steeds ouder worden, onze maatschappij is daar – vooral op financieel gebied – niet op ingericht. Longevity vraagt daarom om onconventionele maatregelen, maar het biedt ook kansen.

Lees het gehele artikel op Inventors.

Een baby die dit jaar geboren wordt, heeft een levensverwachting van 103 jaar. In combinatie met een lager geboortecijfer, leidt dat tot een demografisch waterhoofd, waarbij een slinkende groep werknemers de AOW moet ophoesten voor een steeds grotere groep ouderen, die ook nog eens langer leeft. Wereldwijd staan tegenover elke gepensioneerde nu nog acht werkenden. In 2050 zijn dat er nog maar vier. Onze stijgende levensverwachting – ook wel longevity genoemd – dreigt hiermee de hele maatschappij te ontwrichten. Wat kunnen we verwachten?

1. Gapend pensioengat

Als er geen maatregelen worden genomen, dreigt in 2050 in de zes grootste pensioensystemen ter wereld een pensioentekort van 223.700 miljard dollar, zo voorspelde het World Economic Forum onlangs. Inclusief China en India groeit dat bedrag tot 400.000 miljard dollar: vijf keer de omvang van de huidige wereldeconomie. Nederland hikt aan tegen een tekort van 6.400 miljard dollar. Behalve de stijgende levensverwachting spelen nog twee factoren mee: een lagere economische groei en het feit dat veel werknemers een minder riante pensioenregeling hebben dan vroeger. Daar komt nog bij dat de verantwoordelijkheid voor de oudedagvoorziening steeds meer verschuift van de overheid naar het individu en de hoogte van de pensioenpotten minder is gegarandeerd, door de opmars van defined contribution-regelingen. Er zal dus fors extra moeten worden gespaard. In ons land valt op dat gebied nog wel het nodige missiewerk te verrichten: slechts 48% van de Nederlanders bouwt iets op naast de AOW, zo blijkt uit het meest recente Investor Pulse-onderzoek van BlackRock onder spaarders en beleggers.

Lees de overige 5 gevolgen op Inventors.