Nieuws/Financieel

Argumenten tegen extra bezuinigingen

Zalm breekt lans voor bankwezen

Door Wouter van Bergen

Topman Gerrit Zalm van staatsbank ABN Amro hoopt dat politici het komend jaar zich wat positiever uitlaten over de bankensector.

De oud-minister van Financiën stelt vast dat Nederlandse banken duidelijk op de goede weg zijn met hun hervormingen, maar dat weinig mensen dat verhaal voor banken willen vertellen en er dus nog een lange weg te gaan is voordat het vertrouwen in de sector zal zijn hersteld.

In een exclusief interview met De Telegraaf erkent Zalm verder dat er ook een goed verhaal te vertellen is om het komend jaar geen extra bezuinigingen door te voeren om de Brusselse begrotingsnorm van 3% te halen.

Volgens de laatste cijfers van De Nederlandsche Bank en het CPB schiet het Nederlands begrotingstekort door de crisis in 2013 toch door die grens. De komende tijd rijst de vraag of Nederland extra moet bezuinigen om de norm van 3% toch te halen, zoals is beloofd in de begroting die het kabinet over 2013 in Brussel heeft ingeleverd.

Zalm, die in zijn tijd als minister bekendstond om zijn in Europa de bijnaam Il Duro – De Harde – verdiende vanwege zijn strengheid op het toezien van de begrotingsnormen, spreekt van een ’lastig dilemma’ omdat extra bezuinigen flinke impact op de economie en het vertrouwen van consumenten zal hebben.

Lees meer in De Telegraaf van vandaag