Nieuws/Financieel

Windpark Noordzee weer stapje dichterbij

Door Edwin Schoot, van der

Typhoon Offshore, eigenaar van het grootste offshore windproject in Nederlandse wateren, is zo goed als rond met alle benodigde investeerders in het te bouwen windpark boven Schiermonnikoog.

Typhoon Offshore is er op hoofdlijnen uit met in totaal vijf kopers, kon bestuurder Berkhout in een toelichting aan persbureau Energeia bevestigen. In januari denkt Typhoon er ook formeel uit te zijn met de investeerders en met de echte namen naar buiten te kunnen komen. De financial close verwacht Berkhout volgens Energeia.nl dan in de zomer van 2013.

Als dragende naam staat investeringsfonds Taqa uit Abu Dhabi nog steeds in de coulissen. Deze partij wil graag in offshore wind investeren, maar alleen aan de hand van een ervaren partner.

Een andere participant wordt waarschijnlijk Alliander, het netwerkbedrijf dat ook de middenspanningsnetten in Friesland beheert.

HVC, een publiek energie en afvalbedrijf uit Alkmaar, was al langer bekend al 15% aandeelhouder.

De 85% waarvan Typhoon Offshore nu eigenaar is, wordt geheel verkocht. Voor het windpark zal dat -onder voorbehoud van kleine wijzigingen- verdeeld worden over vier eigenaren in de verhoudingen 15% (HVC), 20%, 25% en 40%. Het stroomnetwerk krijgt drie aandeelhouders in de verhouding 15% (HVC), 36% en 49%.

Bij de investeerders in de twee entiteiten zijn -behalve HVC- volgens Berkhout geen Nederlandse partijen betrokkenen.

Daarnaast zal Typhoon Offshore voor de kerst bekend kunnen maken wie de stroom zal gaan afnemen van het windpark. Volgens Berkhout is dat wél een Nederlandse partij.