Nieuws/Financieel

Consumentenbond: Om tafel met VW voor compensatie

Door Redactie DFT

Bloomberg

Amsterdam - De Consumentenbond wil met Volkswagen om tafel om te praten over compensatie voor de sjoemeldieselaffaire. De belangenclub ziet in de boete die de Autoriteit Consument en Markt vandaag heeft uitgedeeld ’munitie’ om de autofabrikant tot een regeling voor gedupeerde automobilisten te bewegen.

Bloomberg

De ACM heeft Volkswagen een boete van €450.000 opgelegd wegens misleiding van duizenden Nederlandse consumenten bij de verkoop van dieselauto’s. Volkswagen prees deze auto’s aan als milieuvriendelijk, terwijl de resultaten van de emissietests met behulp van verboden software waren gemanipuleerd.

De boete €450.000 is het maximum dat de Nederlandse toezichthouder mag opleggen. Het onderzoek van de ACM was ook op verzoek van de Consumentenbond.

’Milieuvriendelijk’

De ACM heeft vastgesteld dat Volkswagen tussen 2009 en 2015 duizenden consumenten heeft misleid over de belangrijkste kenmerken van het product. „Hierdoor hebben consumenten mogelijk een andere beslissing genomen dan wanneer ze wél de juiste informatie hadden ontvangen”, aldus de toezichthouder in een toelichting.

Het gaat om de dieselauto’s met type EA 189-motor van de merken Volkswagen, Audi, Skoda en Seat. Die werden als duurzaam en milieuvriendelijk gepresenteerd, terwijl de testuitkomsten niet betrouwbaar waren door de ingebouwde software.

Volkswagen heeft miljarden gereserveerd voor schadeclaims. Volgens Duitse media mag het concern de boetes fiscaal aftrekken. Tegen het AD heeft de autobouwer laten weten in beroep te gaan tegen de Nederlandse boete.

Lees meer over