Nieuws/Financieel

Al 6 miljoen toegezegd voor 'groen' Eneco

Windmolens van Eneco België in Zeebrugge

Windmolens van Eneco België in Zeebrugge

Eneco

WOUDENBERG - In de eerste 24 uur van een actie om Eneco in publieke handen te houden, hebben zich al ruim zeshonderd belangstellenden gemeld.

Windmolens van Eneco België in Zeebrugge

Windmolens van Eneco België in Zeebrugge

Eneco

Die willen samen ruim 6 miljoen investeren in Eneco. Dat heeft de Stichting Greencrowd, initiatiefnemer van de crowdfundingsactie, laten weten.

Onder de geïnteresseerden zitten veel medewerkers van Eneco en enkele lokale energiecoöperaties en bedrijven. De inleg varieert van 50 euro tot anderhalf miljoen euro.

Greencrowd is een organisatie die zich bezighoudt met de financiering van projecten op het gebied van duurzame energie. De afgelopen tijd werd duidelijk dat vier grote aandeelhouders van Eneco, de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en Leidschendam-Voorburg, hun belangen willen verkopen. De genoemde steden zijn samen goed voor zo'n 60 procent van de aandelen.

Greencrowd wijst op de belangrijke rol van Eneco in de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. Als het bedrijf in handen valt van een grote buitenlandse partij kunnen de investeringen in bijvoorbeeld groene stroom volgens de stichting onder druk komen te staan. Daarom vindt de stichting dat Eneco beter in publieke handen kan blijven.