Nieuws/Financieel

Euronext ’gaat profiteren’ van TOM, CME

Door Edwin van der Schoot

Amsterdam - Euronext, de eigenaar van de Amsterdamse effectenbeurs, denkt vanaf juli te kunnen gaan profiteren van het verdwijnen van concurrent TOM.

TOM, The Order Machine, zette zichzelf in oktober te koop. Er wilde echter niemand in de in 2009 opgerichte concurrent van Euronext investeren. Optiver en BinckBank richtten TOM acht jaar geleden op omdat ze de optiehandel bij Euronext te duur vonden. Later stapten ook ABN Amro, IMC en Nasdaq als aandeelhouders in. Volgende maand houdt TOM echter op te bestaan. Euronext en TOM vochten menig rechtszaak uit over inbreuk op merkenrecht en marketinguitingen. Tom wist ruim een derde van de optiehandel in Amsterdam naar zich toe te trekken.

Chicago

De Europese derivatenbeurs en de clearingactiviteiten van CME (Chicago Mercantile Exchange), waar ex-euronext topman Cees Vermaas werkt, sluit binnenkort ook al na een paar jaar de deuren, wat ook niet onopgemerkt bleef tijdens de eerste kwartaalcijferpresentatie van Euronext, vrijdag.

Euronext boekte in het eerste kwartaal een omzet van €126,6 miljoen (met een ebitda van €70,5 miljoen, een lichte daling), nagenoeg gelijk aan het eerste kwartaal van 2016. Toch lag de markt er heel anders bij. De lage volatiliteit en handel zorgt voor een daling van 16% in effectentransacties en 8% in derivaten. Daarentegen stegen de inkomsten uit beursgangen met ene derde. In het eerste kwartaal van 2016 vond er namelijk vrijwel geen enkele beursgang plaats in Parijs, Brussel, Amsterdam of Lissabon, vanwege nerveuziteit destijds op de financiële markten.

Bodem

Na gesprekken met aandeelhoduers heeft Euronext besloten een ’bodem’ in zijn dividendbeleid te leggen. Elk jaar wordt óf 50% van de nettowinst uitgekeerd, óf een minimum €1,42 per aandeel. Dat beleid blijft tot 2020 gehandhaaft.

Beleggers konden de geste niet echt op waarde schatten, het aandeel stond rond de middag 0,6% lager op €46,21.