Nieuws/Financieel

Krimp akkers stuwt tarwe

Amsterdam -

Hedgefondsen duiken op partijen tarwe. Ondanks de reeds forse prijsstijgingen zien zij door droogte nieuwe prijsstijgingen naderen. Het gaat om de sterkste toename sinds 2006.

Speculanten hebben in een week tijd hun zogeheten long-posities in futures en optiecontracten voor de tien meest verhandelde Amerikaanse landbouwproducten verdubbeld. Dat blijkt uit gegevens van de toezichthouder voor futureshandel in de Verenigde Staten.

De prijs van tarwe ging vorige week in een maand tijd met ongeveer 30% omhoog, en bereikte het hoogste niveau in twee jaar.

Dat werd vooral veroorzaakt door het droge weer in grote productiegebieden van de VS, Australië, Canada, Frankrijk en Spanje. Tegelijkertijd is het landbouwgebied gekrompen.

De prijs van tarwe ligt al jaren laag, vooral door de sterkere productie vergeleken bij de vraag van consumenten. „Die lagere prijs zorgde er dus voor dat boeren andere gewassen boven tarwe kozen”, aldus ABN Amro-sectoreconoom Nadia Menkveld.

„Het tarwearsenaal is in 45 jaar niet zo laag geweest”, verwijst Menkeld naar de kleinere oogsten voor dit en volgend jaar. Het droge weer maakte dat de productie per hectare ook terugliep. ,,Maar ook de kwaliteit lijkt in te boeten." De Amerikaanse overheid maakt zich zorgen over de hoeveelheid proteine in tarwe.

Vrijdag meldde ING Research meldde een afname van het oogstgebied met 100.000 hecatore door extreme regenval.

Tarwevoorraden kenden vorige maand nog de grootste stand in 29 jaar. Blijft het warm weer, dan is niet „niet ondenkbaar” dat prijzen stijgen, meent de bank.