Financieel/Geld

CPB: hogere belasting rijken kost juist tientallen miljoenen

Asscher uit de bocht

— null

PvdA-leider Asscher wil dat mensen met een inkomen boven de 150.000 euro 60 procent belasting gaan betalen.

PvdA-leider Asscher wil dat mensen met een inkomen boven de 150.000 euro 60 procent belasting gaan betalen.

FOTO ANP

Den Haag - Van onze parlementaire redactie Het plan van PvdA-leider Lodewijk Asscher om de belastingen voor de hogere inkomens flink te verhogen slaat de plank mis. Het voorstel zal de schatkist geen geld opleveren, maar juist tientallen miljoenen euro’s kosten, waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB). De VVD vindt de ’jaloeziebelasting’ onrechtvaardig, omdat ze succes bestraft.

PvdA-leider Asscher wil dat mensen met een inkomen boven de 150.000 euro 60 procent belasting gaan betalen.

PvdA-leider Asscher wil dat mensen met een inkomen boven de 150.000 euro 60 procent belasting gaan betalen.

FOTO ANP

Asscher wil dat het PvdA-verkiezingsprogramma wordt aangescherpt. Zo zouden mensen met een inkomen boven de 150.000 euro 60 procent belasting moeten gaan betalen. „Dat levert ongeveer 300 miljoen euro per jaar op, die we rechtstreeks kunnen besteden aan het verbeteren van de ouderenzorg”, redeneert Asscher.

Het CPB, het onafhankelijke rekenbureau dat alle partijprogramma’s op hun effecten toetst, wijst op een omgekeerd effect. „Een verhoging van het toptarief naar 60 procent vanaf een inkomen van 150.000 euro kost circa 120 miljoen euro aan belastingopbrengst”, berekende het instituut al in 2013. En volgens CPB-econoom Wim Suyker kloppen die getallen „globaal nog steeds”.

De econoom beaamt dat als je puur naar de belastingopbrengsten kijkt, het lijkt alsof je meer geld binnen harkt door de tarieven te verhogen. „Maar dan is er nog een tweede orde van gedragseffecten”, zo zegt hij. „Zoals dat mensen minder gaan werken.” Andere gevolgen zijn volgens het CPB dat door hogere belastingen een succesvolle carrière en ondernemerschap worden ontmoedigd. En dat mensen met een hoog inkomen hun heil in het buitenland zoeken. Per saldo stroomt daardoor juist minder belastinggeld de staatskas in. „Maar die effecten kun je alleen zien in het totaalpakket”, verklaart Suyker. „Niet als je maatregelen afzonderlijk bekijkt.”

De sociaaldemocraten zelf schieten in het defensief, geconfronteerd met de CPB-bevindingen. Minister Jeroen Dijsselbloem, de PvdA’er die op het ministerie van Financiën de centen in de gaten houdt, wilde gisteren weinig woorden vuilmaken aan de gevolgen van het plan van zijn nieuwe leider Asscher. „Daar wordt verschillend over gedacht”, reageerde hij slechts in het voorbijgaan. „Het heeft ook te maken met rechtvaardigheid.”

Asscher had eveneens vooral erg veel haast. In reactie op de kritische CPB-analyse wilde hij gisternamiddag alleen kwijt dat in het partijprogramma is ’ingebouwd’ dat er een stokje wordt gestoken voor de weglekeffecten van zijn plan.

Even later rinkelde echter alsnog de telefoon: financieel woordvoerder Henk Nijboer van de PvdA informeerde of er ’nog vragen’ waren over het plan. Volgens hem gaat het om een ’omstreden rapport’ van het CPB. „We geloven er niets van dat hogere belastingen minder opbrengen”, meent de sociaaldemocraat. „Dat is echt niet zo.” Bovendien zegt ook hij dat verhuizende en ontduikende rijken door het PvdA-programma worden bestreden.

Nijboer houdt dan ook vol dat de maatregel alsnog 300 miljoen euro aan belastingopbrengsten oplevert. In februari presenteert het CPB de definitieve doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra hoeft die niet af te wachten. Een idioot voorstel, foetert hij over het PvdA-plan. „Kennelijk moet Asscher even bewijzen dat hij links is. Het is ook heel onrechtvaardig. Hoeveel geld moet je inleveren terwijl je er hard voor werkt?”, zegt de liberaal. „Bij de PvdA willen ze kennelijk gewoon dat je op een gegeven moment alles inlevert.”