Nieuws/Financieel

Zomerblues op Damrak

Door Theo Besteman

ANP

ANP

De beleggerswijsheid is ‘Sell in May and go away, but remember to be back in September'. Wie dat devies volgde, omzeilde deze zomermaanden verlies op de beurs. Het Damrak kende grote negatieve uitschieters. En september wordt waarschijnlijk niet veel beter.

De AEX daalde tussen mei en september met 0,6%. De zomer hakte erin, het rendement voor deze index sinds januari was vrijdag 7,3% winst. En met herbelegd dividend van aandelen 10,47%.

In de laatste vijf jaar was de periode van 1 mei tot 1 september vaker een sof dan een succes. In drie jaar hadden beleggers verlies, en als er winst werd gemaakt was dat maximaal zo’n veertien punten. Over 35 jaar gezien loonde het inderdaad weg te blijven.

Trump

Volgens Stan Westerterp van JNVB Vermogensbeheer ebde in de zomermaanden het geloof in de verkiezingsbeloften van de Amerikaanse president Trump weg. ,,Hij begon hoopgevend met een nieuwe zorgwet die Obamacare moest vervangen. Met het bespaarde geld zou hij investeringen in de infrastructuur aanjagen, en later een substantiële belastingverlaging regelen. Er is niets van alle grote plannen terecht gekomen”, aldus Westerterp. „Dat klinkt door bij Nederlandse beleggers. Ze hadden de buik vol van zijn beloften.”

Terwijl veel beleggers richting het strand gingen, daalde de dollar tegen de euromunt, die het toonbeeld werd van economisch herstel in de eurozone. De euro ging van $1,05 naar boven $1,20. Westerterp: ,,Als je belegt in de VS, dan doet dat verschil echt pijn. Reken maar dat grote fondsen met veel beleggingen in Amerikaanse bedrijven geleden hebben. Dan moet de aandelenkoers het voor je goedmaken, maar dat gebeurde zelden. En niemand brandt zijn handen aan obligaties.”

Zomerrust

De weer oplaaiende spanning rond de Brexit-onderhandelingen en later de crisis met Noord-Korea duwden de koersen ook aan Beursplein 5 omlaag, in een markt die toch al werd gekenmerkt door zeer lage beweeglijkheid vanwege de zomerrust. ,,Bij de minste of geringste tegenvaller in kwartaalcijfers werden aandelen massaal verkocht, met grote negatieve koersuitslagen als gevolg”, aldus handelaar Rein Schutte (Indexus Vermogensbeheer).

Beleggers van grote fondsen bleven liever aan de zijlijn in de zomer. ,,De spreads om mee te handelen zijn minimaal geworden. Zolang bedrijven het goed deden, waren beleggers blij. Maar bij het geringste risico worden aandelen verkocht”, aldus handelaar Frank Bonsee van ABN Amro.

Platformbouwer Sif was zo’n voorbeeld, met op een dag ruim 15% koersverlies. Ahold verloor vanaf mei zo’n beetje een vijfde van zijn beurswaarde na de geopende maar al lang verwachte prijzenoorlog van ’s werelds grootste webwinkel Amazon via de aankoop van Whole Foods.

Oliegerelateerde fondsen zoals Vopak hadden het zwaar door de dalende prijs van Brent-olie.

Vastgoed

Technologie, verzekeraars en defensieve aandelen presteerden daarentegen wel. Vooral Heineken, dat profiteerde van redelijk terrassenweer. „Vastgoed loopt de spuigaten uit”, aldus Westerterp. AkzoNobel en Unilever stegen door overnamenieuws. Bouwers werden gewild, ook door de notering van reus Volker Wessels.

Vermogensbeheerder Corné van Zeijl (Actiam) kijkt met vrees naar komende maand september. Sinds 1969 is dat doorgaans de beroerdste maand voor beleggers, gemiddeld verloren beleggers toen 1,7%.

Hij ziet een omslag: ,,Voor het eerst dit jaar zijn er meer optimisten dan pessimisten”.

En de duikeling van Ahold Delhaize biedt terugkerende zomerbeleggers kansen, stelt hij. ,,Ahold is veruit favoriet. De experts vinden de koers teveel gedaald. Zelfs met een lagere dollar.”

Lees meer over