Financieel/Nieuws

Angelsaksische kantoren graag naar Europese vasteland

Advocaten naar de Zuidas

Door Gert van Harskamp

ILLUSTRATIE TELEGRAAF

AMSTERDAM - Angelsaksische advocatenkantoren proberen voet aan de grond te krijgen op het Europese vaste land. Nederland kan daarbij kantoren aan zich binden. Het juridische en fiscale klimaat is aantrekkelijk en er worden in Europa veel fusies en overnames (M&A) verwacht.

ILLUSTRATIE TELEGRAAF

Dat blijkt uit een rondgang van deze krant langs verschillende advocatenkantoren. Advocatenpraktijken kunnen hier aantrekkelijke fiscale deals voor hun cliënten sluiten. Daarnaast is de rechtsgang relatief goedkoop. Dat maakt Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats.

,,Van ons zijn mensen meerdere malen benaderd door verschillende Angelsaksische partijen, maar veel kan ik er door de geheimhoudingsplicht niet over zeggen”, zegt partner Chris Jager van Florent. Florent is eerder dit jaar ontstaan door een samensmelting van Blix Advocaten en vijf partners van Höcker.

Meer vernieuwing

,,Nederland is een belangrijke markt in Europa als zesde economie in de Europese Unie en de vierde juridische markt in omvang”, zegt Marien Glerum, managing officer van Dentons Boekel.

Het Nederlandse Boekel is in april gefuseerd met ’s werelds grootste advocatenkantoor Dentons. Glerum benadrukt echter dat het geen Angelsaksisch kantoor is, maar werkelijk internationaal. Volgens Glerum is het voor veel onafhankelijke Nederlandse kantoren moeilijk zelfstandig grote investeringen te doen in de digitalisering, waar de advocatuur mee te maken heeft. ,,Door de fusie hebben we nu al meer ondernemende innovatiekracht.”

Curatorenpraktijk

,,Naast fuseren, kunnen kantoren hier ook komen door samenwerking te zoeken met een aantal teams van verschillende kantoren”, zegt Gerard Tanja van Ventures Consulting Group, die de strategische analyse maakt voor advocatenkantoren met buitenlandse ambitie. ,,Verder kan een buitenlandse partij een deel van een bestaand kantoor overnemen.”

Zo opende Fieldfisher een kantoor in Amsterdam door vier partners van Kennedy Van der Laan aan zich te binden. Het Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day heeft vorig jaar het M&A-team van Baker & McKenzie en een curatorenpraktijk van DLA Piper ingelijfd.

Onder Nederlandse juristen worden veelvuldig de Amerikanen Latham & Watkins en White & Case genoemd als kantoren die hierheen willen. Beide kantoren ontkennen echter.

Mentaliteitsverschil

,,Ik twijfel of Amerikaanse kantoren wel naar Nederland willen komen”, zegt Jeroen Bedaux, partner van het Britse Osborne Clarke dat hier in 2014 een kantoor opende. ,,Amerikanen nemen niet snel genoegen met een omzet beneden de €2 miljoen per partner.”

Verder wijst Bedaux op het mentaliteitsverschil. ,,Topkwaliteit in Nederland is schaars en niet altijd bereid dag en nacht te werken, ook al krijgen ze daar de hoofdprijs voor. Millennials bijvoorbeeld zijn ook geïnteresseerd in een balans tussen werk en privé. Dat is bij Amerikaanse kantoren niet aan de orde.”

Tanja erkent dat gesprekken vaak fout lopen op cultuur en inkomen. ,,Er zijn in Nederland nog geen drie kantoren die voldoen aan de winstgevendsheidseisen van Amerikanen.”

’Geen satelietkantoor’

Grote Amerikaanse kantoren zullen volgens Tanja eerder voor Frankrijk, Duitsland en Italië kiezen. Hun economie is groter en Parijs herbergt veel Amerikaanse financiële instellingen en private equity-bedrijven.

,,Nederland is wel erg interessant voor het hogere middensegment advocatenkantoren die zich bezighouden met fiscaal en ondernemingsrecht”, zegt strateeg Tanja.

De hardere randen van de Angelsaksische advocatenpraktijk verdwijnen in een Nederlandse vestiging. ,,Wij willen geen satelietkantoor zijn”, zegt Glerum van Dentos Boekel.

Ook Osborne Clarke opereert nagenoeg zelfstandig. Bedaux: ,,Wij maken gebruik van de IT-systemen, marketing en human resource vanuit Engeland. Qua urennormen, salarissen en winst bepalen we ons eigen beleid.”