Financieel/Geld

15000 trouwringen aan oude mobieltjes

Door Redactie DFT

RECHTENVRIJ

Er liggen drie miljoen oude mobieltjes in kasten en lades te verstoffen. Daarin zit goud dat goed is voor een stuk of 15.000 trouwringen.

RECHTENVRIJ

Dat blijkt uit onderzoek van GfK onder ruim duizend respondenten, in opdracht van brancheorganisatie UNETO-VNI en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Drie jaar

Gemiddeld wordt een mobiel zo’n drie jaar gebruikt. Een exemplaar belandt voorgoed in een la omdat het niet meer aan de wensen voldoet of kapot is. De meest voorkomende problemen zijn een kapotte batterij, een gebroken scherm of een camera die niet meer werkt.

„De prijzen van reparatie van deze problemen variëren voor gangbare telefoons tussen de €40 en €100 euro”, zegt Rob Wierenga, manager consumentenelektronica bij UNETO-VNI. Maar de meerderheid laat een mobieltje niet repareren. Meer dan de helft vindt een reparatie te duur, driekwart daarvan weet echter niet wat een reparatie kost. De mensen die hun telefoon wel lieten repareren, betaalden hier gemiddeld €54 voor.

Huisvuil

„Het blijkt dat 12% van de mensen hun kapotte telefoon bij het gewone huisvuil gooit, daar hoort ie zeker niet thuis”, zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. „In je telefoon zitten, behalve goud, nog veel meer waardevolle grondstoffen die we grotendeels kunnen recyclen. Dus lever je telefoon in bij de milieustraat of een ander inzamelpunt.”

Door Redactie DFT