Financieel/Nieuws

Sportfanaat Coucke rijgt SnowWorld aan lange ketting

1 / 2

AFP

De overname van skihallenexploitant SnowWorld is voor de Vlaamse miljardair Marc Coucke maar een detail in een groot bedrijvenimperium.

1 / 2

AFP

Coucke (52) geldt als een invloedrijke kralenrijger, met talrijke uitstapjes in farmacie en de sport, die in België op veel sympathie als bedrijvenredder kan rekenen.

Hij neemt 40% van de aandelen SnowWorld over via zijn investeringsvehikel Alychlo. Dat bezit al 20%, waarmee de macht de facto bij de Gentenaar komt. Dit is een van zijn vele uitstapjes in Nederland. Hij bezit enkele procenten belang in Fagron, de in Nederland genoteerde toeleverancier aan apotheken. Zijn bedrijf nam vijftien jaar terug Chefaro over, destijds onderdeel van AkzoNobel, later kocht Coucke in Nederland Bional.

Coucke zit met zijn investeringsfonds ook in Option (obligaties), koffieautomatenleverancier Fountain en biotechbedrijf MDxHealth uit Luik.

Analist Johan van den Hooven van NIBC denkt overigens niet dat de grootaandeelhouder 100% van SnowWorld wil bezitten. De beursnotering zou daarmee overeind kunnen blijven.

Sportgek

Coucke is een enorme sportfanaat, ook als investeerder. Onder andere bij de wielerformatie Etixx-Quick Step en jarenlang als sponsor van de Lotto-ploeg. Vier jaar geleden werd hij grootaandeelhouder, en en passant voorzitter, van de Vlaamse eersteklasser KV Oostende dat danig om geld verlegen zat. Sinds drie jaar bezit hij alle aandelen, naast zijn 5% in Lille OSC in Frankrijk en zijn belang in basketbalclub Castors Braine.

Ook sponsort hij doorlopend kunst. In 2008 begon hij een bedrijf om alle absurdistische kunstprojecten van stripmaker Kamagurka aan de man te brengen.

Shampoo

Groot werd Coucke midden jaren tachtig met zijn Omega Pharma, enkele jaren beursgenoteerd in de Bel20 met drieduizend werknemers en vorig jaar €1,1 miljard omzet in omvang. Het verhaal erachter geldt als zijn ondernemerssucces: Coucke ging in de beginjaren met zijn studiemaatje Yvan Vindevogel met zijn zelfgemaakte shampoo alle Vlaamse winkels en apothekers af.

De beursnotering beviel hem weinig. De self made ondernemer kocht eind 2011 verreweg de meeste aandelen via Couckinvest, zijn investeringsmaatschappij, terug. Later bouwde hij het belang tot een kwart van alle stukken af. In 2014 verkocht hij Omega Pharma voor €3,6 miljard aan het Amerikaanse bedrijf Perrigo.

Dip

Niet alles wat Coucke aanpakt is succesvol: de chip die Omega Pharma negen jaar geleden op de markt bracht bleek geen enkel effect te hebben, zo moest hij schoorvoetend erkennen.

Met de opbrengst vergaarde hij meer faam door te investeren in bedrijven die banen moesten opleveren, zoals bouwer Versluys uit Oostende. Daarnaast steekt zijn fonds miljoenen in start-ups in de farmacie.

Coucke is altijd in voor publiciteitsstuntjes: twee jaar geleden begon hij met enige zelfspot ook als zanger met ’Het is weer Couckenbak’. Vorig jaar werd de Belg de ster van een strip over zijn veelzijdige leven. Cartoonisten van Belgische kranten gebruiken Coucke erg gemakkelijk om zijn alomvattende invloed van het bedrijfsleven te duiden. Zodra er bedrijven op de markt komen, valt de naam Coucke.

Lees meer over