Financieel/Geld

’Laagopgeleide betaalt hoogopgeleide rond AOW’

Er moet een opleidingsafhankelijke AOW komen, zegt KPMG.

Er moet een opleidingsafhankelijke AOW komen, zegt KPMG.

Hollandse Hoogte

AMSTERDAM - Het opleidingsniveau zou een rol moeten spelen bij de vaststelling van de AOW-gerechtigde leeftijd, omdat laagopgeleiden gemiddeld minder profiteren van de opgebouwde oudedagsvoorziening.

Er moet een opleidingsafhankelijke AOW komen, zegt KPMG.

Er moet een opleidingsafhankelijke AOW komen, zegt KPMG.

Hollandse Hoogte

Dat zegt accountantsbureau KPMG, dat spreekt van subsidiëring van hoogopgeleiden door laagopgeleiden.

Enerzijds beginnen mensen met een lagere opleiding gemiddeld eerder met werken. Vaak zijn zij al op 16-jarige leeftijd aan het werk, terwijl dit bij hoogopgeleiden rond de 25 jaar ligt, aldus KPMG. Daarmee betalen zijn dus tot wel tien jaar langer meer aan de premie. Anderzijds ligt de levensverwachting van laagopgeleiden lager en daarmee de tijd dat zij van de voorziening gebruik mogen maken.

KPMG legt uit dat iedereen die in Nederland woont, in de vijftig jaar die voorafgaan aan de AOW-leeftijd jaarlijks 2 procent van het recht op AOW opbouwen. Dat hoogopgeleiden vaak meer verdienen en meer afdragen speelt volgens KPMG in deze kwestie minder een rol omdat de premie wordt gefinancierd volgens een omslagstelsel. Daardoor dragen de werkenden van nu de premie af.

Superman
18 okt. 2017 14:03

Ik snap dit echt niet!

Tom de Boer
27 sep. 2017 10:54

Wat wil die KPMG nou eigenlijk? Dat laagopgeleiden langer doorleren? Of eerder AOW ontvangen? Of willen ze eigenlijk dat mensen die door hard leren en werken een goed pensioen hebben opgebouwd eigenlijk gekort moet worden op hun AOW?

fransdenbroeder239
27 sep. 2017 06:15

Erg knullige en eenzijdige rekensom. Dat hoogopgeleiden per saldo aanzienlijk minder toeslagen en subsidies ontvangen, en door de progressieve inkomstenbelasting veel meer belasting betalen, wordt even vergeten. En dat is dan een accountantskantoor. Als je goed wilt kunnen rekenen, leer dan eerst alle relevante getallen op een rij te zetten.

john.west208
26 sep. 2017 13:36

Een vrij eenvoudige en eerlijke rekenmethode is: Het aantal (fulltime) gewerkte jaren plus de leeftijd. Is dit samen meer dan 100, dan de mogelijkheid voor geheel of gedeeltelijke AOW (plus eventueel pensioen).